Dzień Pieczonego Jabłka

Data: 2017-11-06 • Kategoria: Ogólne informacje

„Jedno jabłko dziennie trzyma z daleka lekarza ode mnie” – pod takim hasłem w dniu 06.11.2017r. odbył się Dzień Pieczonego Jabłka. Celem spotkania było zachęcenie dzieci do spożywania owoców i ich przetworów jako źródło witamin, uświadamianie wartości odżywczych owoców dla prawidłowego rozwoju, wyrabianie nawyku zdrowego odżywiania się oraz dostarczenie dzieciom radości ze wspólnej zabawy. Wychowankowie dowiedzieli się jakie wartości odżywcze zawierają jabłka oraz, że Polska jest największym producentem jabłek w Europie. Drugą częścią spotkania były warsztaty, na których dzieci rozwiązywały krzyżówki i rebusy o jabłkach. Następnym punktem była wspólna zabawa przy muzyce. Na zakończenie wszyscy skosztowali pieczonych jabłek. Dzień pieczonego jabłka minął w „smakowitej” atmosferze i dostarczył uczniom miłych wrażeń oraz witamin ukrytych w jabłkach.

Organizatorzy:

Zofia Piechocińska

Renata Komorowska

Katarzyna Barkała

Marta Kwiatkowska

Rafał Olszewski

Janusz Kurowski