Koło Kulinarne "Kuchcik"

“Kiedy gotuję wszystko oddaje w ręce umysłu, kuchnia fantazji pełna jest smaków i zapachów przyprawiających o dreszcze. Nutka ciekawości, szczypta wyobraźni, pół litra słodkiego ryzyka- to cały przepis na niebo w gębie.”

Homeless Anja

Cele działalności koła:

  • zdobywanie wiedzy teoretycznej i praktycznych umiejętności z zakresie sztuki kulinarnej,
  • nauka sporządzania tradycyjnych dań kuchni polskiej,
  • poznawanie charakterystycznych potraw kuchni różnych zakątków świata,
  • nauka nakrywania do stołu oraz wdrażanie do przestrzegania reguł savoir-vivre podczas degustacji posiłków,
  • wdrażanie do zdrowego i racjonalnego odżywiania się,
  • nabywanie umiejętności kierowania się ekonomicznym myśleniem podczas dokonywania zakupów i prowadzenia gospodarstwa domowego,
  • poznanie sposobów urządzania i wyposażania kuchni domowej.

Gotowanie to umiejętność, którą może posiąść każdy. Podczas zajęć koła kulinarnego wychowankowie Ośrodka mają okazję nauczyć się gotować szybko, prosto i niezwykle smacznie. Zajęcia odbywają się w Pracowni Gospodarstwa Domowego. Dzieci i młodzież Ośrodka poznają tajniki przygotowywania różnych potraw oraz kulturalnego ich podawania i spożywania. Podczas prac kuchennych, w trosce o zdrowie, dużo uwagi zostaje poświęcone na przestrzeganie zasad BHP oraz używanie ekologicznych produktów spożywczych, wolnych od wszelkich ,,ulepszaczy” typu konserwanty, sztuczne barwniki i antyutleniacze. Wykorzystywane są natomiast przyprawy ziołowe i inne dodatki naturalnego pochodzenia. W ramach koła organizowane są wyjścia do marketów spożywczych, punktów gastronomicznych, sklepów z wyposażeniem kuchennym. Członkowie ,,Kuchcika” aktywnie uczestniczą także w lokalnych konkursach kulinarnych.


Aktualności

Kuchnia Wielkiej Brytanii

Już wkrótce będziemy obchodzić Święta Wielkanocne. Pamiętają o tym także członkowie Koła Kulinarnego „Kuchcik”. Podczas marcowych zajęć wychowankowie przypomnieli sobie tradycyjne dania wielkanocne.

Placki ukraińskie

Dnia 10 stycznia członkowie Koła Kulinarnego „Kuchcik” przystąpili do zrealizowania następującego zadania zgodnie z plan pracy Koła Kulinarnego, tym razem była to kuchnia Ukraińska. Dania ukraińskie, są niezwykle proste w przygotowaniu treściwe, aromatyczne i pełne smaku.

„Wereniki” pierogi z bezmięsnym farszem

W dniu 4 stycznia 2024 roku członkowie Koła Kulinarnego „Kuchcik” przystąpili do wykonania pierogów ukraińskich. Przepis na wereniki jest bardzo podobny do pochodzącego z kuchni polskiej.

Wigilia bożonarodzeniowa

W dniu 15 grudnia członkowie koła kulinarnego wraz z opiekunami i zaproszonymi gośćmi spotkali się przy wigilijnym stole. Po złożeniu życzeń przez Dyrekcję Ośrodka i opiekuna koła wśród których najczęściej przejawiała się troska o zdrowie i dobre wzajemne relacje wszyscy podzielili się opłatkiem.

Gofrowe kanapki

Podczas zajęć Członkowie Koła Kulinarnego „Kuchcik” pogłębili swoją wiedzę na temat kuchni francuskiej. W tym celu przeglądali różne artykuły i blogi kulinarne w Internecie.

Sałatka ziemniaczana

Zgodnie z założeniami planu pracy Koła Kulinarnego „Kuchcik” członkowie przystąpili do zrealizowania zadania polegającego na wykonaniu sałatki ziemniaczanej. Jest to potrawa typowa dla kuchni niemieckiej, prosta w przygotowaniu i smaczna.

Rok szkolny 2023/2024

W ramach odkrywania tajników sztuki kulinarnej w bieżącym roku szkolnym członkowie koła zamierzają poznawać smaki kuchni z różnych stron świata.

Puszyste pancakes

Podczas kolejnego spotkania członkowie Koła Kulinarnego poznali przepis i smak naleśników amerykańskich pancakes.

Śniadanie wielkanocne

Wielkanoc to czas otuchy i nadziei. To czas odradzania się wiary w siłę Chrystusa i drugiego człowieka. W dniu 31.03.2023 r. odbyło się spotkanie wielkanocne Koła Kulinarnego „Kuchcik”.

Placki ziemniaczane i ryżowe

W trakcie kolejnego spotkania członkowie koła kulinarnego wraz z opiekunami przypomnieli sobie smak placków ziemniaczanych oraz poznali przepis i smak placków ryżowych.

Placuszki chlebowe

Kolejne spotkanie członków Koła Kulinarnego stało się okazją do wykonania prostego dania z chleba. Czasami zdarza się, że mamy pieczywa w nadmiarze i chcemy go racjonalnie zagospodarować. Podczas przeszukiwania blogów kulinarnych natknęliśmy się na przepis na placuszki chlebowe.

Spotkanie wigilijne Koła Kulinarnego „Kuchcik”

Oczekiwanie na Boże Narodzenie należy do najpiękniejszych momentów w roku. Jest to magiczny, radosny czas pełen zadumy, refleksji, i rodzinnych spotkań. Dnia 16 grudnia 2022 roku w SOSW w Pułtusku zgodnie z tradycją członków i opiekunów Koła Kulinarnego „Kuchcik”, odbyło się spotkanie wigilijne, w których uczestniczyła również Dyrekcja Ośrodka.

Placki z dyni

Które z warzyw może kojarzyć się z listopadem? Oczywiście, że to dynia. Dynia jest warzywem, które wyróżnia się bardzo dobrymi wartościami odżywczymi. Dostarcza wiele ważnych witamin i minerałów, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Placuszki z jabłkami

Zgodnie z założeniami planu pracy Koła Kulinarnego "Kuchcik" jego członkowie pod kierunkiem opiekunów koła przystąpili do zrealizowania zadania polegającego na sporządzeniu placuszków z jabłkami.

Rok szkolny 2022/2023

Nowy rok szkolny to kolejne ciekawe wyzwania, które pozwolą zgłębiać tajniki sztuki kulinarnej. Młodzi pasjonaci zmagań kulinarnych wraz z opiekunami Koła Kulinarnego „Kuchcik” w dalszym ciągu pragną uczyć się nowych technik przygotowywania potraw i posiłków.

Podsumowanie działań koła kulinarnego "Kuchcik"

Cały rok szkolny pracy koła kulinarnego był skoncentrowany na doskonaleniu umiejętności gotowania różnorodnych zup.

Zupa szczawiowa

Przyszła wiosna, a wraz z nią pojawił się na zielonych łąkach szczaw. Korzystając z tej okazji członkowie koła kulinarnego w dniu 22 kwietnia 2022r. postanowili ugotować zupę szczawiową.

Śniadanie wielkanocne

Tradycyjnie miłośnicy kulinariów i jednocześnie członkowie koła kulinarnego "Kuchcik wraz z opiekunami zorganizowali w dniu 12 kwietnia 2022 roku śniadanie wielkanocne z wcześniej przygotowanymi potrawami.

Zupa koperkowa z pulpetami

U Kuchcików tym razem zagościła zupa koperkowa z pulpetami. Pyszna prosta zupa z warzywami i mięsną wkładką z indyka

Kuchciki gotują "flaczki" drobiowe

Kontynuujemy naszą kulinarną przygodę z zupami. Tym razem wykonaliśmy "flaczki" drobiowe.

Zupa pomidorowa

Mając na uwadze mnóstwo właściwości odżywczych pomidorów, członkowie Koła Kulinarnego „Kuchcik” postanowili wykonać zupę pomidorową. Do wykonania dania zostały wykorzystane warzywa : pomidory, marchew, seler, pietruszka, a także koncentrat pomidorowy oraz passata- przetarte pomidory z czosnkiem.

SPOTKANIE WIGILIJNE

Boże Narodzenie, to najpiękniejsze święta : radosne, pełne dobrych uczuć, tradycji, pachnące piernikiem i choinką. Dnia 21 grudnia 2021 roku w SOSW w Pułtusku zgodnie z tradycją członków i opiekunów Koła Kulinarnego „Kuchcik”, odbyło się spotkanie wigilijne , w których uczestniczyła również Dyrekcja Ośrodka.

Zupa warzywno – rozgrzewająca

Za oknem pojawiły się pierwsze płatki śniegu, czyżby wielkimi krokami zbliżała się zima? Ale „Kuchciki” nie przerazili się, popędzili do Pracowni Gospodarstwa Domowego, by przygotować rozgrzewającą zupę warzywną.

Zupa krem z dyni z dodatkiem ziemniaków i pomidora

W tym roku szkolnym członkowie Koła Kulinarnego postanowili poszerzyć umiejętności w zakresie przygotowywania zup. Mając na uwadze dostępność do różnorodnych warzyw zdecydowali się w dniu 29 października 2021 roku na ugotowanie zupy- kremu z dyni.

Rok szkolny 2021/2022

Członkowie Koła Kulinarnego „Kuchcik” w nowym roku szkolnym postanowili w dalszym ciągu rozwijać swoje umiejętności i zainteresowania kulinarne. Aktywność dzieci i młodzieży w kuchni ma ogromny wpływ na ich upodobania i późniejsze nawyki żywieniowe.

Słodki deser z truskawkami

Pojawiające się na początku czerwca truskawki zwiastują nadejście lata. Cieszą nas nie tylko ze względu na swój orzeźwiający zapach, kuszący wygląd czy słodki smak, ale także, dlatego, że ich spożywanie korzystnie wpływa na nasze zdrowie i urodę. Truskawki można wykorzystać do deserów, ciast, wytrawnych sałatek czy orzeźwiającego smoothie. Kryją w sobie całe bogactwo witamin.

Zupa warzywna

W dniu 29.04.2021 roku członkowie koła kulinarnego „Kuchcik” postanowili przygotować zupę warzywną z dużej ilości warzyw zachowując zasady higieny i bezpieczeństwa podczas wykonywania poszczególnych czynności. Wspólna degustacja sprawiła wszystkim wiele radości, a także utwierdziła w przekonaniu, że takie danie ma ogromny wpływ na nasze zdrowie.

Śniadanie wielkanocne

Święta Zmartwychwstania Pańskiego zawsze są czasem niezwykłej radości, bo oto śmierć zostaje zwyciężona, a dla nas – wierzących w Chrystusa – zakwita nadzieja życia wiecznego. Wielkanoc to najstarsze i najważniejsze święto Chrześcijan. Kontynuując świąteczne tradycje członkowie Koła Kulinarnego "Kuchcik" i Sekcji Dań Regionalnych wraz z opiekunami przygotowali śniadanie wielkanocne.

Kreatywność w kuchni

W piękne zimowe popołudnie dnia 12.02.2021r. członkowie Koła Kulinarnego „Kuchcik” wraz z opiekunami postanowili sprawdzić swoje umiejętności kulinarno- artystyczne wykonując sałatkę warzywną według własnego przepisu

Zagadki kulinarne

Wykorzystując urządzenia cyfrowe członkowie Koła Kulinarnego „Kuchcik” wraz z opiekunami wyszukiwali i rozwiązywali zagadki o różnorodnej tematyce kulinarnej. Wśród produktów spożywczych i dodatków do potraw szczególną uwagę zwróciły nam przyprawy hodowane w doniczkach oraz suszone w torebkach np. bazylia, rozmaryn, mięta.

Gdy na niebie zabłyśnie gwiazdka…

Boże Narodzenie to piękny czas, na który czekamy z utęsknieniem, bo właśnie wtedy spotykamy się z bliskimi przy wspólnym stole, by celebrować magiczne chwile. Otaczająca nas rzeczywistość sprawia, że w trosce o zdrowie nie wszystkim dane będzie się spotkać.

TALARKI ZIEMNIACZANE W WARZYWACH

Członkowie Koła kulinarnego ,,Kuchcik”, wykorzystując tą możliwość, dnia 27 listopada 2020 roku sporządzili talarki ziemniaczane w warzywach.

Jabłka w roli głównej- marmolada

Mając ogromną wiedzę dotyczącą jesiennych owoców członkowie Koła Kulinarnego „Kuchcik” wraz z opiekunami postanowili wykonać marmoladę z jabłek.

Rok szkolny 2020/2021 - Spotkanie organizacyjne

We wrześniu 2020 r., odbyło się spotkanie organizacyjne członków i Opiekunów Koła Kulinarnego „Kuchcik”. Wykorzystując książki i czasopisma kulinarne oraz ciekawe przepisy z Internetu wspólnie opracowaliśmy plan pracy koła na rok szkolny 2020/2021.

Kuchciki polecają Kremówki Papieskie

Nasz święty Jan Paweł II bardzo lubił słodycze. Jeszcze w Wadowicach, po lekcjach w gimnazjum, chodził z kolegami do cukierni i potrafił zjeść nawet 10 ciastek. Podajemy przepis na ulubione kremówki papieskie.

Kuchciki gotują w domu

W imieniu wszystkich opiekunów Koła Kulinarnego „Kuchcik”, działającego w Specjalnym Ośrodku Szkolno-Wychowawczym im. A. Karłowicz w Pułtusku witam serdecznie wychowanków naszej Placówki. Znajdujemy się w nowej sytuacji ze względu na panującą epidemię koronawirusa. Na pewno posiadacie dużo informacji dotyczących zasad funkcjonowania w życiu codziennym. Pamiętajcie o myciu rąk po każdej czynności jaką wykonujecie w ciągu dnia, jak i o maseczkach, które musimy wszyscy zakładać na twarz. Prosimy Was słuchajcie rodziców i przestrzegajcie podstawowych zasad higieny.

WIGILIA W ,,KUCHCIKU”

Tradycyjnie, w okresie przedświątecznym, członkowie Koła Kulinarnego ,,Kuchcik” oraz Sekcji Dań Regionalnych uczestniczyli w spotkaniu wigilijnym.

dzień placka ziemniaczanego

Dzień 13 listopada to data kiedy obchodzimy dzień placka ziemniaczanego. Ziemniak to warzywo które jest nieodłącznym elementem prawie każdej potrawy. Dlatego też dnia 15.11.2019r. grupa dzieci z koła kulinarnego „Kuchcik” wraz z wychowawcami postanowili wykonać zapiekankę ziemniaczaną.

ZDROWY SOK

Dnia 30 października 2019r. członkowie Koła Kulinarnego ,,Kuchcik” wykonali smaczny i zdrowy sok jabłowo-marchwiowy z samodzielnie zebranych i przyniesionych przez wychowanków ekologicznych owoców i warzyw pochodzących z przydomowych, własnych ogródków.

Rok szkolny 2019/2020

W nowym roku szkolnym członkowie Koła Kulinarnego „Kuchcik” wraz z opiekunami planują poszerzać swoją wiedzę i umiejętności kulinarne. Doświadczenia z lat poprzednich, w zakresie prowadzenia zajęć kulinarnych oraz poszukiwania nowych smaków pozwoliły stwierdzić, iż radość z uczestnictwa w tych zajęciach, ale i z konsumowania ich efektów jest ogromna.

Wiosenne kanapki

Dnia 18.03.2019 r. odbyło się spotkanie członków Koła Kulinarnego “Kuchcik”. Tematem zajęć było “Zdrowe odżywianie źródłem zdrowia i energii człowieka”.

Spotkanie wigilijne Koła Kulinarnego „Kuchcik”

To już kolejna wigilia w naszym Ośrodku zorganizowana przez Koło Kulinarne. Do grona „Kuchcików” dołączyła Sekcja Dań Regionalnych oraz członkowie Szkolnego Koła Wolontariatu. Na stole zagościły tradycyjne potrawy wigilijne: kapusta z grzybami, barszcz z uszkami, sałatka jarzynowa i śledziowa.

ŚWIĘTO PLACKA ZIEMNIACZANEGO

Dzień placka ziemniaczanego przypada 13 listopada i jest to potrawa równie tradycyjna co pierogi, kopytka czy łazanki. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka Warmińskiego.

Surówka – źródło witamin

Jesień to pora roku, w której organizm potrzebuje zwiększonej dawki witamin i składników mineralnych, aby podnieść naszą odporność. Członkowie koła postanowili przyrządzić bardzo prostą, z łatwo dostępnych składników surówkę.

ROK SZKOLNY 2018/2019

Nowy rok szkolny to nowe plany, działania i zamierzenia. Członkowie Koła Kulinarnego „Kuchcik” wraz z opiekunami spotkali się we wrześniu, aby ustalić i opracować plan pracy na najbliższe miesiące.

Warzywne tosty

W piątek 11.05.2018r. w naszej pracowni kulinarnej zapachniało wiosną i zdrowiem. Członkowie Koła Kulinarnego „Kuchcik” postanowili wykonać tosty warzywne.

Śniadanie Wielkanocne

Kultywując tradycję Świąt Wielkanocnych członkowie Koła Kulinarnego „Kuchcik” w dniu 23 marca 2018r. zasiedli do zastawionego potrawami stołu wielkanocnego.

SŁODKIE DESERY NA ZIMOWE WIECZORY

02.03.2018r. członkowie koła kulinarnego „Kuchcik” przygotowali wspólnie słodki deser w postaci gofrów z bitą śmietaną.

Kuchciki w Ptysiu

Członkowie i opiekunowie Koła Kulinarnego postanowili, że tym razem coś słodkiego posmakują w kawiarni pułtuskiej „Ptyś”.

Wigilia z Kuchcikami

Członkowie Koła Kulinarnego „Kuchcik” w raz z opiekunami i zaproszonymi gośćmi w dniu 22 grudnia 2017 r. spotkali się przy świątecznie przystrojonym i zastawionym w wigilijne potrawy stole.

Bogactwa ogrodu zamknięte w słoiku

Korzystając z bogatego urodzaju warzyw członkowie koła kulinarnego postanowili przygotować dyniowe marynaty.

Pani Irenko dziękujemy

Pani Irenko dziękujemy za przekazanie członkom koła kulinarnego „Kuchcik” przepisów kolekcji „Dobrej kuchni”.

Jesienna potrawa

Dnia 20 października 2017 roku członkowie koła kulinarnego „Kuchcik” wykonali zapiekankę ziemniaczaną.

Spotkanie organizacyjne

We wrześniu 2017r. odbyło się spotkanie organizacyjne członków i opiekunów koła kulinarnego „Kuchcik”.

Śniadanie Wielkanocne

Jak co roku członkowie koła kulinarnego przygotowali tradycyjne polskie potrawy na śniadanie wielkanocne.

Kuchciki w bibliotece

Kolejne spotkanie członków Koła Kulinarnego odbyło się w bibliotece szkolnej.