CARVING - dekoracyjne potrawy z jajek, warzyw i owoców

Data: 2021-10-07 • Kategoria: Ogólne informacje

Dnia 7 października 2021r. wychowanki IV grupy wychowawczej, w ramach zajęć wychowawczych, uczyły się wykonywania prostych aranżacji potraw z jajek, warzyw i owoców, z wykorzystaniem elementów metody carvingu. W centrum zainteresowania znalazło się jajko, gdyż zajęcia odbyły się w przeddzień Światowego Święta Jaj, obchodzonego od 1996 r. w drugi piątek października. Jego celem jest promowanie ważnej roli jajek w żywieniu ludzi na całym świecie, a także podkreślenie ich wartości prozdrowotnych i wszechstronnego wykorzystania w kuchni. Dziewczęta poszerzyły i utrwaliły wiedzę na wspominany temat. Rozwiązały krzyżówkę tematyczną z hasłem ,,jajko”, proste zadania matematyczne, z wykorzystaniem kalkulatora lub liczmanów oraz wyszukały w Internecie wiele ciekawostek oraz informacji o wartościach odżywczych i wartości kalorycznej jajek, używając przy tym laptopa i smatfonów. Wychowanki utrwaliły również wiedzę z zakresu segregowania odpadów, a także poznały cenny sposób wykorzystania skorupek od jajek do samodzielnego przygotowania ekologicznego nawozu do kwiatów. W części praktycznej zajęć każda z wychowanek wykonała dekoracyjne danie łącząc jajka z elementami wyrzeźbionymi z warzyw i owoców za pomocą nożyków, temperówek i wykrawaczy do carvingu. Dziewczęta inspirowały się przy tym ilustracjami dań, ale przede wszystkim korzystały z własnych pomysłów. Efekt ich pracy kulinarnej prezentował się imponująco w zestawieniu z bukietem jesiennych kwiatów. Wychowanki podczas zajęć wykazały się znajomością zasad bezpieczeństwa i higieny pracy w kuchni, a także aktywnością, kreatywnością i umiejętnością współpracy w grupie. Rozbudziły w sobie ciekawość w zakresie dekorowania potraw, co związane jest w przygotowywaniem dań na okolicznościowe spotkania przy stole oraz z poznawaniem pracy w gastronomii.

Monika Górska

Mariola Męczyńska