Dzień bez oleju palmowego

Data: 2022-02-24 • Kategoria: Ogólne informacje

W lutym w ramach Międzynarodowego Projektu Edukacyjnego „Szlachetnie i zdrowo z małpką Iwoną” obchodziliśmy Dzień bez Oleju Palmowego. Plantacje palmy olejowej stanowią obecnie jedno z najważniejszy zagrożeń dla przetrwania ostatnich fragmentów lasów tropikalnych. Wraz z niszczeniem lasów deszczowych, giną bezpowrotnie rzadkie gatunki roślin i zwierząt. Był to idealny moment, by dowiedzieć się, jak wielki udział ma ten surowiec w produktach, które spożywamy i używamy na co dzień.

Wychowankowie zostali poproszeni o przyniesienie opakowań po swoich ulubionych przekąskach - aby wspólnie sprawdzić czy ich łakocie posiadają niezdrowy tłuszcz. Na początku mieliśmy okazję wysłuchać wiersza o tym, w jaki sposób olej palmowy wpływa na nasze zdrowie, a następnie pogrupowaliśmy produkty na te które zawierają olej palmowy i bez. Niestety dzieci dowiedziały się, że ich ulubione przekąski posiadają w składzie niezdrowy składnik. Obejrzeliśmy filmy i przeprowadziliśmy rozmowę na temat zdrowego żywienia i wpływu oleju palmowego na zdrowie człowieka. Wychowankowie podczas zajęć dowiedzieli się, ze olej palmowy nie jest obojętny dla naszego zdrowia, stanowi źródło tłuszczów nasyconych i podnosi poziom złego cholesterolu LDL we krwi, który może prowadzić do groźnych dla zdrowia i życia komplikacji oraz zwiększa ryzyko występowania chorób układu sercowo- naczyniowego.

Dzień bez oleju palmowego i podjęte przez nas działania zachęciły do zmiany konsumenckich nawyków naszych wychowanków. Uczestnicy projektu utrwalili zasady zdrowego odżywiania i zdobyły wiadomości na temat zagrożeń współczesnego świata w zakresie produkcji żywności. Przeprowadzone zajęcia uświadomiły młodzieży, jak zdrowo się odżywiać i że nasze zdrowie leży w naszych rękach.

Opiekunowie projektu:

Koordynatorzy projektu- Marta Kwiatkowska, Rafał Olszewski.

Osoby wspierające- Wioletta Łątkowska, Katarzyna Kurowska, Alina Rutkowska, Janusz Kurowski.