Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania

Data: 2024-11-07 • Kategoria: Ogólne informacje

Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania, obchodzony corocznie 8 listopada, to doskonała okazja, aby przypomnieć sobie, jak ważne jest dbanie o zdrową i zrównoważoną dietę. W ramach ogólnopolskiego projektu "Chcę być samodzielny - pozwól mi" uczniowie klasy I PSPS, I b PSSPdP oraz oddziału klasowego klasy I+II a PSSPdP z SOSW im. A. Karłowicz w Pułtusku zrealizowali zadania z modułu Kulinaria/ Jestem Kucharzem. Z okazji Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania uczniowie przypomnieli sobie właściwości zdrowotne warzyw i owoców oraz wykonali zdrowe posiłki.

Uczniowie poznali owoc pigwy jego właściwości odżywcze i lecznicze. Postanowili wyszukać przepis na pigwę wykorzystując książkę kucharską. Następnie uczniowie po zdobytej wiedzy wykonali samodzielnie syrop z pigwy, który jest wspaniałym dodatkiem do herbaty.

Kolejnym zadaniem uczniów było przygotowanie sałatki warzywnej – zdrowego i kolorowego posiłku, który każdy z uczestników mógł wykonać samodzielnie. Dzięki temu mogliśmy poznać zasady zdrowego odżywiania, a także nauczyć się, jak bezpiecznie i samodzielnie korzystać z kuchennych narzędzi.

Organizatorzy: R. Kasińska, M. Męczyńska, M. Smolińska