Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania

Data: 2021-11-04 • Kategoria: Ogólne informacje

Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania został zainicjowany w 2007 roku przez Komisarza Unii Europejskiej i Euro- Toques- organizację zrzeszającą szefów kuchni. Obchodzony jest on corocznie 8 listopada. Jego celem jest promowanie zdrowych nawyków żywieniowych, spożywania regularnych posiłków oraz informowanie o konsekwencjach złej diety.

W czwartek poprzedzający to święto wychowankowie mieli możliwość uczestniczenia w warsztatach edukacyjnych promujących zdrową i zrównoważoną dietę. Zajęcia zostały podzielone na dwie części. W pierwszej z nich uczestnicy wykazali się swoją wiedzą na temat zasad zdrowego żywienia, odpowiadali na pytania i rozwiązywali quizy. Druga część zajęć przybrała charakter warsztatów kulinarnych, podczas których uczestnicy przygotowali pieczoną i marynowaną dynię oraz ciasteczka owsiane. Wychowankowie degustowali każdą z przygotowanych potraw, ale nie potrafili wskazać najsmaczniejszej, gdyż każda z nich była specyficzna i równie smakowita.

Należy pamiętać, że zdrowe odżywianie to przede wszystkim profilaktyka chorób, a także inwestycja w prawidłowy rozwój układu odpornościowego i własne zdrowie.

G. Pieńkosz, A. Ciuśniak, R. Kasińska