Gdy na niebie zabłyśnie gwiazdka…

Data: 2020-12-20 • Kategoria: Koła zainteresowań

Boże Narodzenie to piękny czas, na który czekamy z utęsknieniem, bo właśnie wtedy spotykamy się z bliskimi przy wspólnym stole, by celebrować magiczne chwile. Otaczająca nas rzeczywistość sprawia, że w trosce o zdrowie nie wszystkim dane będzie się spotkać. Niech to będzie czas refleksji nad tym, jak jesteśmy ważni dla rodziny, przyjaciół i samych siebie. Nie rezygnujmy jednak z tradycji. Nasza kultura jest bogata w obyczaje związane
z obchodzeniem świąt Bożego Narodzenia. Mamy swoje tradycyjne potrawy, biały obrus na stole, opłatek, choinkę i oczywiście śpiewanie kolęd. Gdy na niebie zabłyśnie pierwsza gwiazdka, oznaczająca Gwiazdę Betlejemską, która prowadziła do stajenki w Betlejem gdzie narodził się Jezus, zasiądźmy wszyscy do wieczerzy wigilijnej. Tak też uczynili członkowie i opiekunowie Koła Kulinarnego „Kuchcik” oraz Sekcji Dań Regionalnych wraz z zaproszonymi gośćmi.
W dniu 18 grudnia 2020 roku na pięknie udekorowanym stole w blasku migającej kolorowymi światełkami choinki pojawiły się potrawy wigilijne: kapusta z grzybami, barszcz czerwony z uszkami, sałatka jarzynowa i śledziowa, ryba po grecku i wiele innych smakołyków. Wśród wzajemnie złożonych życzeń dominował aspekt zdrowia, a biały opłatek przyniósł radość i poczucie przynależności do ośrodkowej wspólnoty. Przy wigilijnym stole pojawiły się miłe wspomnienia, które stworzyły magiczną i niepowtarzalną atmosferę, a śpiew przepięknych polskich kolęd roznosił się wokół.
Nieodłącznym elementem tego wieczoru była wizyta Św. Mikołaja, który „podrzucił” podarki pod choinkę; karty bożonarodzeniowe z pięknymi życzeniami oraz słodkości.
Mimo ograniczeń zadbajmy aby tegoroczne święta były zgodne z tradycją i bez pośpiechu w rodzinnym gronie cieszmy się bożonarodzeniowym czasem.
Wesołych Świąt i szczęśliwego Nowego Roku.


Członkowie i opiekunowie Koła Kulinarnego „Kuchcik” i Sekcji Dań Regionalnych.