Jabłko w roli głównej

Data: 2022-10-05 • Kategoria: Ogólne informacje

Jabłko jest jednym z najpopularniejszych i najchętniej spożywanych owoców na świecie. Polska jest największym producentem jabłek w Unii Europejskiej. Nasze rodzime jabłka słyną z unikatowego smaku, również dzięki pielęgnowaniu tradycji sadowniczych polegających na uprawie starych, szlachetnych odmian jabłoni. Jabłka zawierają wiele cennych składników odżywczych pozytywnie wpływających na stan zdrowia człowieka w każdym wieku. Są one bogate w: witaminy C, A, B, błonnik, kwercetynę, polifenole i pektyny. Spożywanie jabłek podnosi odporność organizmu, zmniejsza ryzyko miażdżycy i zawału, ma działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne i oczyszczające. Jabłka należy wykorzystywać na wiele sposobów – dla zdrowia i urody. Można jeść je na surowo, przygotowywać z nich przetwory, wykorzystywać jako składnik ciast, placuszków, surówek itp. Ciekawym pomysłem jest przygotowanie z tych owoców octu jabłkowego, a także maseczek oraz toników do pielęgnacji cery i dłoni, a także płukanek do włosów. Obierki z jabłek można wykorzystywać jako nawóz organiczny do pielęgnacji roślin. Jabłka mogą być również znakomitym tematem do rozrywek umysłowych – samodzielnego tworzenia rymowanek i łamigłówek.

Corocznie, 28 września obchodzimy Światowy Dzień Jabłka dla podkreślenia znaczącej roli i wieloaspektowego wykorzystania tych popularnych owoców w codziennym życiu. Warto doceniać jabłka przez cały rok!

Wychowanki z grup III i IV, zainspirowane bogactwem właściwości, dobroczynnym działaniem, a także możliwością szerokiego wykorzystania jabłek, zaproponowały realizację cyklu zajęć w ramach projektu edukacyjnego ,,Jabłko w roli głównej” poświęconego tym tradycyjnym, tanim i łatwo dostępnym owocom. Zainicjowały utworzenie zespołu projektowego, z podziałem na grupy projektowe, które będą odpowiedzialne za wykonywanie poszczególnych zadań projektowych, pod kierunkiem/z pomocą wychowawców grup wychowawczych, z wykorzystaniem różnorodnych metod aktywizujących. Podczas zajęć wykorzystywane będą jabłka pochodzące z ekologicznych sadów.

Pierwsze zajęcia odbyły się dnia 04.10.2022r., podczas których wychowanki poszerzyły wiedzę o odmianach jabłoni, sposobach ich uprawy oraz poznały cykl rozwoju jabłka. Korzystały przy tym z plansz edukacyjnych, literatury tematycznej, informacji z Internetu, a także z naturalnych okazów przyrodniczych. Następnie wychowanki wykonały sok jabłkowy za pomocą sokowirówki, zachowując przy tym zasady bezpieczeństwa podczas obsługi urządzeń AGD. Zdrowy, naturalny sok, bez dodatku cukru i substancji konserwujących, smakował wybornie!

Organizatorzy:

Alina Rutkowska

Monika Górska

Mariola Męczyńska

Wioletta Łątkowska

Janusz Zaborowski