Jabłuszko w innym wydaniu.

Data: 2022-10-19 • Kategoria: Ogólne informacje

Podejmując kolejne działanie w ramach realizacji projektu edukacyjnego „Jabłko w roli głównej” wychowanki grupy wychowawczej III i IV wraz z osobami wspierającymi sporządziły ocet jabłkowy, przygotowały jabłka do suszenia, a także spożywały te owoce na surowo. Do sporządzenia octu jabłkowego bardzo przydała się wiedza zdobyta na zajęciach w ubiegłym roku szkolnym, gdzie podczas warsztatów edukacyjnych instruktażu udzielała pani Renata. Wychowanki przypomniały i utrwaliły właściwości lecznicze i pielęgnacyjne octu jabłkowego. Postanowiły również posmakować jabłka w wydaniu suszonym. Do tego celu wykorzystały i poznały zasady działania suszarki elektrycznej, w której można suszyć owoce, jak również grzyby i warzywa. Wychowanki stosując się do zasady „ zjedz jabłko raz dziennie, a lekarz nie będzie ci potrzebny” spożywały na surowo różne gatunki jabłek, poznając ich niepowtarzalny smak. Zachęcamy do codziennego spożywania jabłek, w końcu nie bez powodu są one najczęściej uprawianymi owocami na świecie.
Osoby wspierające działania wychowanek: A. Rutkowska, M. Górska