Kuchciki polecają Kremówki Papieskie
Data: 2020-05-18 • Kategoria: Koła zainteresowań
Nasz święty Jan Paweł II bardzo lubił słodycze. Jeszcze w Wadowicach, po lekcjach w gimnazjum, chodził z kolegami do cukierni i potrafił zjeść nawet 10 ciastek.
Podajemy przepis na ulubione kremówki papieskie.
Składniki:
- 30 dag mąki krupczatki,
- 25 dag masła,
- 1/3 szklanki wody,
- 1 łyżka octu,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 5 jajek,
- 6 łyżek cukru,
- 1 litr mleka,
- cukier waniliowy, cukier puder.
Przygotowanie krok po kroku:
- Mąkę i masło posiekać na stolnicy, dodać wodę i ocet, dokładnie wymieszać i szybko wyrobić.
- Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować, piec w osobnych foremkach przez 30 minut w temperaturze 170ºC.
- Przygotować masę budyniową. Mąkę ziemniaczaną i pszenną przesiać przez sitko, 3 żółtka utrzeć z 5 łyżkami cukru i cukrem waniliowym. Następnie dodać 3/4 szklanki mleka. Dokładnie wymieszać, na koniec dodać mąki, ponownie dokładnie wymieszać.
- Pozostałe mleko zagotować. Do gotującego się mleka wlewać powoli, cały czas mieszając, żółtka z mąką, cukrem i mlekiem.
- Podgotować, następnie zdjąć z ognia. 2 żółtka wymieszać z odrobiną mleka. Dodać do ugotowanego budyniu.
- Białka z 2 jaj ubić na sztywno ze szczyptą soli i łyżką cukru, dodać do lekko ostudzonej masy budyniowej. Odstawić na 15 minut.
- Jeden kawałek upieczonego ciasta zostawić w brytfance, wyłożyć masę, rozsmarować, przykryć drugim kawałkiem ciasta, delikatnie docisnąć.
- Kremówki oprószyć cukrem pudrem, pokroić na kwadraty.
Smacznego.
Opiekunowie Koła Kulinarnego
„Kuchcik”