„Kulinarne potyczki” uczniów szkoły przysposabiającej do pracy w nowej odsłonie

Data: 2022-03-16 • Kategoria: Ogólne informacje

„Festiwal sałatek na każdą okazję” pod takim hasłem odbyły się w dniu 16 marca kolejne zmagania kulinarne uczniów klas II+III a, III c i III d szkoły przysposabiającej do pracy. Podczas tego spotkania zadaniem uczestników było wykonanie przez poszczególne zespoły klasowe sałatek na różne okazje oraz zaprezentowanie ich przed wyłonionym Jury, które oceniało estetykę wykonania w zakresie dekoracji, oryginalność wykorzystanych produktów, zestaw smaków oraz słowny opis sporządzonych zestawów sałatkowych. Po prezentacji i degustacji sałatek zostali wyłonieni zwycięzcy w poszczególnych kategoriach. Nowością podczas drugiego spotkania „Kulinarnych Potyczek” był indywidualny konkurs, którego celem było wyłonienie Mistrza Smaków. Uczniowie mieli za zadanie odgadnąć, jaki produkt degustują i nazwać go. Wyłoniony został zwycięzca, rozpoznał bezbłędnie wszystkie podane produkty, które smakował z zawiązanymi oczami. Wyłonienie ucznia, który zajął drugie miejsce odbyło się po dogrywce. W kategorii indywidualne I miejsce zajął: Arkadiusz Borkowski, II miejsce Sandra Kęszczyk, III Agnieszka Dobrzyńska. Spotkanie w nowej odsłonie w ramach: „Kulinarnych Potyczek” również bardzo podobało się uczniom zmotywowało do rywalizacji na smaki. Uczniowie już niecierpliwią się na kolejne zmagania wyzwania.

Organizatorzy: Anna Kuczyńska, Żaneta Tkaczyk, Mariola Żebrowska - nauczyciele przysposobienia do pracy