„Kulinarne potyczki” uczniów szkoły przysposabiającej do pracy

Data: 2022-02-23 • Kategoria: Ogólne informacje

”Talerz pełen zdrowia” pod takim hasłem odbyły się w dniu 23 lutego zmagania kulinarne uczniów klas II+IIIa, IIIc i IIId szkoły przysposabiającej do pracy, które zainaugurowały Projekt: „Kulinarne Potyczki”. Inicjatywa powstała w ramach realizacji podstawy programowej z przedmiotu przysposobienie do pracy. Pierwszym zadaniem konkursowym w ramach współzawodnictwa było; wykonanie kanapek dekoracyjnych o znaczącej wartości odżywczej.

Do rywalizacji przystąpiły poszczególne zespoły klasowe z zachowaniem reżimu sanitarno-higienicznego, nad którym czuwali nauczyciele przedmiotu przysposobienie do pracy. Do wykonania kanapek wykorzystano różne rodzaje pieczywa, masła, serki, jajka, wędlinę, oliwki oraz dużą ilość takich warzyw jak: sałaty, rzodkiewki, pomidory, kolorowe papryki, ogórki, szczypior, koperek. Zestawy sporządzonych kanapek przez rywalizujące drużyny zostały poddane ocenie jurorów, którzy zostali wyłonieni z zespołów klasowych.

Kanapki zostały ocenione w następujących kategoriach:

  • oryginalność
  • estetyka
  • zestaw smaków

Po dokładnej obserwacji i degustacji kolorowych kanapek oraz analizie wartości odżywczej sporządzonych kromek pieczywa przyznano poszczególnym zespołom punkty, które pozwoliły wyłonić zwycięzców w wyszczególnionych kategoriach, za które drużyny otrzymały okolicznościowe dyplomy.

Zawody polegające na wykonaniu kanapek dekoracyjnych udowodniły, że bardzo ważna jest wartość odżywcza sporządzanych potraw, jak również estetyka i oryginalność wykonanych dań. Uczniowie przekonali się o słuszności zwrotu, że można „jeść oczami”.

Inauguracja kulinarnych zmagań w takiej formie bardzo podobała się uczniom, którzy już z niecierpliwością czekają na kolejne wyzwania.

Organizatorzy:

Anna Kuczyńska, Żaneta Tkaczyk, Mariola Żebrowska - nauczyciele przysposobienia do pracy