Międzynarodowy Dzień Herbaty

Data: 2021-05-21 • Kategoria: Ogólne informacje

C. S. Lewis stwierdził: „Nie ma dla mnie wystarczająco dużej filiżanki herbaty ani wystarczająco długiej książki.”

W dniu 21 maja świętujemy Międzynarodowy Dzień Herbaty, która jest jednym z najpopularniejszych napojów świata. Występuje w 1500 odmianach i przywędrowała do nas z dalekich krajów, m.in. Chin, Japonii, Tajwanu. Herbata ma nie tylko smakować, ale również pozytywnie wpływać na ludzki organizm – wspomagać odporność organizmu, redukować stres i niepokój. W celu poszerzenia wiedzy na temat herbaty, będącej naturalnym uzupełnieniem potraw, w naszym Ośrodku zostało zorganizowane i przeprowadzone spotkanie edukacyjne, podczas którego wychowankowie poznali historię herbaty, różne jej rodzaje, smaki oraz właściwości zdrowotne. Zaprezentowane zostały herbaty czarne, owocowe, ziołowe w formie liściastej, granulowanej lub ekspresowej. Ponadto wychowankowie poznali różne sposoby parzenia i podawania herbaty z zastosowaniem zaparzaczek i imbryków. Uczestnicy spotkania, korzystając z bogactwa asortymentu, delektowali się aromatem i smakami poszczególnych rodzajów herbaty.
Zachęcamy wszystkich do poszukiwania innowacyjnych smaków herbaty,
aby urozmaicać nasze menu i wykorzystywać jej właściwości lecznicze.

Żadnego miłośnika herbaty nie dziwi fakt, że od tysiącleci stanowi ona temat rozważań i fascynacji.

Organizatorzy: Alina Rutkowska, Jolanta Korytkowska, Mariola Męczyńska