Pieczone jabłka.

Data: 2022-10-20 • Kategoria: Ogólne informacje

Dnia 19 X w ramach realizacji projektu edukacyjnego „Jabłko w roli głównej”, wychowanki grupy III i IV wraz z osobami wspierającymi postanowiły upiec jabłka z różnymi dodatkami. Przystępując do ich przygotowania dziewczęta, wspomniały o przestrzeganiu zasad bezpieczeństwa i higieny pracy w trakcie wykonywania poszczególnych czynności. Dokładnie umyły owoce i osuszyły je przy pomocy ręcznika papierowego oraz wydrążyły gniazda nasienne, używając przy tym specjalnych narzędzi. Tak przygotowane jabłka wypełniły rodzynkami, żurawiną, cynamonem i miodem, które następnie trafiły do piekarnika. Oczekując na pyszny pieczony deser, wychowanki wykorzystując umiejętności cyfrowe wyszukały w Internecie przepisy na maseczkę (wykorzystując min. obierki po jabłkach), którą można nałożyć na twarz lub dłonie. Łącząc składniki tj. jabłko, jogurt naturalny i sok z cytryny sporządziły maseczkę odmładzającą. Nakładając ją na twarz uznały, że praca kosmetologa to ciekawy zawód pozwalający wykorzystać wszystko to co jest w zasięgu ręki bez ponoszenia dużych kosztów finansowych. Rozchodzący się cynamonowo-miodowy zapach uzmysłowił wszystkim, że czas na wspólną degustację. Zajadając się pysznym deserem na ciepło w jesiennym wieczór, wychowanki stwierdziły, że jabłko to cudowny owoc, który można przyrządzić na bardzo wiele sposobów. W dodatku zdrowy, w miarę tani i nasz rodzimy, a więc zachęcamy do jego spożywania i korzystania z podanych przepisów.

Osoby wspierające działania wychowanek: M. Męczyńska, W. Łątkowska