Procedura organizacji pracy Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego im. A. Karłowicz w Pułtusku od 1 września 2020 r.

Data: 2020-09-01 • Kategoria: Ogólne informacje

Procedura organizacji pracy Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego im. A. Karłowicz w Pułtusku od 1 września 2020 r. i postępowania prewencyjnego pracowników oraz rodziców/opiekunów prawnych w czasie zagrożenia epidemicznego

  1. Cel

Celem procedury jest określenie zasad organizacji pracy placówki w związku z zagrożeniem zakażenia wirusem SARS-CoV-2 i określenie działań prewencyjnych mających na celu uniknięcie rozprzestrzeniania się wirusa.

  1. Osoba odpowiedzialne za wdrożenie procedury: dyrektor placówki.
  2. Postanowienia ogólne

1. Do placówki może przychodzić tylko:

              1. uczeń/pracownik zdrowy, bez objawów wskazujących na infekcję dróg oddechowych,
              2. uczeń/pracownik, którego domownicy nie przebywają na kwarantannie,
              3. uczeń/pracownik, którego domownicy nie przebywają na kwarantannie lub w izolacji w warunkach domowych.
      1. Uczeń może być przyprowadzany do placówki i z niej odbierany przez opiekunów bez objawów chorobowych wskazujących na infekcję dróg oddechowych.
      2. Przez objawy o których mowa w pkt. 1 a) i pkt. 2) rozumie się:
            • podwyższoną temperaturę ciała,
            • ból głowy i mięśni,
            • ból gardła,
            • kaszel,
            • duszności i problemy z oddychaniem,
            • uczucie wyczerpania, brak apetytu.
      1. Należy ograniczyć na terenie placówki przebywanie osób z zewnątrz, a jeśli ich obecność jest niezbędna zobowiązać do stosowania środków ochronnych (osłona nosa i ust, dezynfekcja rąk).
      2. Przebywanie osób z zewnątrz na terenie placówki możliwe jest tylko w wyznaczonych przez dyrektora miejscach.
      3. Obowiązuje całkowity zakaz przebywania na terenie placówki osób z zewnątrz z objawami wskazującymi na infekcję dróg oddechowych, o których mowa w pkt. 3).
      4. Dopuszczalne jest wchodzenie do przestrzeni wspólnej opiekunów odprowadzających dzieci
        z zachowaniem zasady 1 opiekun na ucznia/uczniów przy zachowaniu dystansu społecznego od kolejnego opiekuna i pracownika szkoły min, 1,5 m.
      5. Wychowawcy klasy/grupy ustalają sposoby szybkiej komunikacji telefonicznej z opiekunami ucznia/wychowanka.
      6. W przypadku pracowników powyżej 60 roku życia lub z istotnymi problemami zdrowotnymi, które zaliczają osobę do grupy podwyższonego ryzyka, w miarę możliwości, należy stosować rozwiązania minimalizujące ryzyko zakażenia, tj. nieangażowanie w dyżury podczas przerw międzylekcyjnych. Pracownikom administracji z tej grupy ryzyka można polecić pracę zdalną. Natomiast należy śledzić zmiany prawne dotyczące tych możliwości w odniesieniu do nauczycieli.
  1. Higiena i dezynfekcja
    1. Wszyscy uczniowie i pracownicy placówki zobowiązani są do przestrzegania najwyższych standardów higienicznych tj. częstego mycia rąk, w szczególności po przyjściu do szkoły/placówki, przed jedzeniem, po powrocie ze świeżego powietrza i po skorzystaniu z toalety.
    2. Na terenie placówki obowiązują ogólne zasady higieny, tj. ochrona ust i nosa podczas kaszlu i kichania, unikanie dotykania oczu, ust i nosa. Rekomendowane jest noszenie maseczek w przestrzeniach ogólnodostępnych.
    3. Placówka wyposażona jest w środki dezynfekujące niezbędne do odkażania pomocy dydaktycznych
      i elementów stałych oraz środki do dezynfekcji rąk.
    4. Należy ściśle przestrzegać zaleceń producenta środka dezynfekującego, zwłaszcza w zakresie czasu niezbędnego do wietrzenia zdezynfekowanych przedmiotów i pomieszczeń.
    5. Placówka wyposażona jest w bezdotykowy termometr. W przypadku posiadania innych termometrów niż bezdotykowy konieczna jest dezynfekcja po każdym użyciu.
    6. Na terenie placówki przeprowadzany jest monitoring codziennych prac porządkowych, w tym przede wszystkim utrzymania czystości w salach lekcyjnych, pomieszczeń sanitarno-higienicznych, ciągów komunikacyjnych, powierzchni dotykowych – poręczy, klamek i powierzchni płaskich, w tym blatów
      w salach i pomieszczeniach spożywania posiłków, klawiatur i włączników.
    7. Przed wejściem do budynku placówki obowiązuje dezynfekcja rąk. Informacja o takim obowiązku wraz
      z instrukcją zamieszczona jest przy wejściu.
    8. Przy wejściu do placówki należy umieścić numery telefonów do właściwej stacji sanitarno-epidemiologicznej, oddziału zakaźnego szpitala i służb medycznych (wykaz numerów kontaktowych).
    9. W pomieszczeniach sanitarno-higienicznych należy wywiesić plakaty z zasadami prawidłowego mycia rąk a przy dozownikach z płynem do dezynfekcji rąk.
    10. W przypadku korzystania przez uczniów lub pracowników placówki z maseczek jednorazowych należy zapewnić pojemnik lub miejsce do ich wyrzucania.
    11. Z sal, w której przebywają uczniowie, usuwa się przedmioty i sprzęty, których nie można skutecznie umyć, uprać lub zdezynfekować. Przybory do ćwiczeń (piłki, skakanki, obręcze itp.) wykorzystywane podczas zajęć należy dokładnie czyścić lub dezynfekować.
  2. Organizacja pracy placówki
        1. Zapewnia się taką organizację pracy placówki, która ograniczy gromadzenie się poszczególnych grup uczniów na terenie placówki (np. różne godziny: rozpoczynania zajęć, przyjmowania uczniów do placówki, przerw lub zajęć na boisku) oraz uniemożliwi częstą zmianę pomieszczeń, w których odbywają się zajęcia.
        2. Dopuszcza się możliwość zmiany czasu prowadzenia zajęć edukacyjnych, jednak nie krócej niż 30 min.
          i nie dłużej niż 60 min., zachowując ogólny tygodniowy czas trwania zajęć ustalony w tygodniowym rozkładzie zajęć.
        3. W klasach I-III przerwy organizuje nauczyciel adekwatnie do potrzeb uczniów, jednak nie rzadziej niż co 45 min.
        4. W celu umożliwienia zachowania dystansu społecznego dopuszcza się możliwość zmiany czasu przerw między zajęciami w klasach IV-VIII.
        5. Zaleca się organizację przerw dla uczniów w miarę możliwości na świeżym powietrzu.
        6. Sale lekcyjne oraz części wspólne należy wietrzyć co najmniej raz na godzinę.
        7. Unika się organizowania większych skupisk uczniów w jednym pomieszczeniu, w tym ustala się bezpieczną zasadę korzystania przez grupę z szatni przed rozpoczęciem i po zakończeniu zajęć. Jeżeli jest taka możliwość, w szatni wykorzystuje się co drugi boks.
        8. Uczeń posiada własne przybory i podręczniki, które w czasie zajęć mogą znajdować się na stoliku szkolnym ucznia, w tornistrze lub we własnej szafce.
        9. Uczniowie nie udostępniają innym uczniom swoich podręczników i przyborów.
        10. Uczeń nie powinien zabierać ze sobą do placówki zbędnych przedmiotów..
        11. Korzystanie z biblioteki szkolnej możliwe jest na określonych przez dyrektora placówki na zasadach, uwzględniających dwudniowy okres kwarantanny dla książek i innych materiałów wypożyczanych
          w bibliotece.
        12. Korzystania z gabinetu profilaktyki zdrowotnej możliwe jest na określonych przez dyrektora placówki zasadach w porozumieniu z pielęgniarką szkolną, zgodnie z wytycznymi Ministra Zdrowia i Narodowego Funduszu Zdrowia.
  3. Przygotowywanie i wydawanie posiłków
    1. Wprowadzić należy zasady szczególnej ostrożności dotyczące zabezpieczenia pracowników kuchni,
      w miarę możliwości odległość stanowisk pracy (1,5m), a jeśli to niemożliwe – środki ochrony osobistej, płyny dezynfekujące do czyszczenia powierzchni i sprzętów.
    2. Szczególną uwagę należy zwrócić na utrzymanie wysokiej higieny, mycia i dezynfekcji stanowisk pracy, opakowań produktów, sprzętu kuchennego, naczyń stołowych oraz sztućców.
    3. Rekomenduje się zmianowe wydawanie posiłków, czyszczenie blatów stołów i poręczy, krzeseł po każdej grupie.
    4. Wielorazowe naczynia i sztućce należy myć w cieplej wodzie z dodatkiem detergentu oraz je wyparzać.
    5. Dania powinny być wydawane przez osobę do tego wyznaczoną.
  4. Postępowanie w przypadku podejrzenia zakażenia u ucznia.
    1. Jeżeli dziecko przejawia niepokojące objawy choroby należy odizolować je w odrębnym pomieszczeniu lub wyznaczonym miejscu z zapewnieniem min. 2 m odległości.
    2. Dziecko znajduje się pod opieką pracownika placówki wyznaczonego przez dyrektora placówki.
    3. Dziecku należy zmierzyć temperaturę ciała:
          • jeżeli pomiar termometrem bezdotykowym wynosi 38°C lub wyżej – należy (powiadomić rodziców ucznia w celu ustalenia sposobu odebrania dziecka z placówki) i przypomnieć o obowiązku skorzystania z teleporady medycznej,
          • jeżeli pomiar termometrem innym niż bezdotykowy wynosi pomiędzy 37,2°C-37,9°C – należy powiadomić rodziców ucznia i ustalić ewentualną konieczność sposobu odebrania z placówki.
    4. Rodzic zostaje niezwłocznie poinformowany telefonicznie o wystąpieniu u dziecka niepokojących objawów i jest zobowiązany do pilnego odebrania dziecka.
    5. Rodzic po odebraniu z placówki dziecka z objawami chorobowymi, ma obowiązek poinformowania dyrektora o wyniku badania ucznia przez lekarza.
    6. Dyrektor placówki informuje organ prowadzący o podejrzeniu zakażenia ucznia.
    7. Rodzice dzieci z klasy ucznia, u którego podejrzewa się zakażenie telefonicznie informowani są
      o zaistniałej sytuacji.
    8. Obszar, w którym poruszał się i przebywał uczeń należy bezzwłocznie poddać gruntownemu sprzątaniu.
    9. Dyrektor informuje Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego i organ prowadzący o zaistniałej sytuacji.
    10. Dyrektor placówki zobowiązany jest do stosowania się do zaleceń Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego przy ustalaniu, czy należy wdrożyć dodatkowe procedury biorąc pod uwagę zaistniały przypadek.
    11. Jeśli zalecenia sanepidu przekazane są za pomocą środków komunikacji elektronicznej lub za pomocą innych środków łączności należy sporządzić notatkę lub protokół.
  5. Postępowanie w przypadku podejrzenia zakażenia u pracownika placówki
  6. Pracownik, który w czasie pracy zauważył u siebie objawy chorobowe typu: gorączka, uporczywy kaszel, złe samopoczucie, trudności w oddychaniu, bóle głowy, bóle mięśni niezwłocznie informuje o tym dyrektora placówki, który podejmuje następujące działania:
    1. kieruje pracownika, do wyznaczonego odizolowanego pomieszczenia (unikając kontaktu
      z innymi osobami),
    2. zachowując bezpieczną odległość, przeprowadza wywiad z pracownikiem i zaleca kontakt
      z lekarzem celem weryfikacji stanu zdrowia,
    3. do czasu ustalenia stanu zdrowia dyrektor odsuwa pracownika od pracy,
    4. o wynikach badania, przeprowadzonego przez lekarza, pracownik niezwłocznie informuje dyrektora placówki.
  7. Obszar, w którym poruszał się i przebywał pracownik należy bezzwłocznie poddać gruntownemu sprzątaniu.
  8. Każdy pracownik powinien poddać się pomiarowi temperatury ciała w razie uzasadnionej potrzeby.
  9. W przypadku zaobserwowania u pracownika lub ucznia innych objawów chorobowych stosuje się działania opisane w pkt. 1).
  10. Pracownicy z objawami choroby, o których mowa dziale III pkt. 3 nie mogą przychodzić do pracy.
  11. Dyrektor informuje Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego i organ prowadzący o zaistniałej sytuacji.
  12. Dyrektor placówki zobowiązany jest do stosowania się do zaleceń Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego przy ustalaniu, czy należy wdrożyć dodatkowe procedury biorąc pod uwagę zaistniały przypadek.
  13. Jeśli zalecenia sanepidu przekazane są za pomocą środków komunikacji elektronicznej lub za pomocą innych środków łączności, należy sporządzić notatkę lub protokół.
  14. Postępowanie w przypadku kontaktu z osobą podejrzaną o zakażenie
  15. Definicja KONTAKTU obejmuje:
    1. każdego pracownika placówki/rodzica/opiekuna prawnego ucznia pozostającego w bezpośrednim kontakcie z osobą chorą lub w kontakcie w odległości mniej niż 2 metry przez ponad 15 minut,
    2. rozmowę z osobą zakażoną twarzą w twarz przez dłuższy czas,
    3. każdą osobę mieszkającą w tym samym gospodarstwie domowym, co osoba chora.
  16. Osób z kontaktu NIE uważa się za zakażone, jednak prewencyjnie zaleca się:
    1. pozostanie w domu przez 14 dni od ostatniego kontaktu z osobą chorą i prowadzenie samoobserwacji - codzienny pomiar temperatury i świadome zwracanie uwagi na swój stan zdrowia,
    2. poddanie się monitoringowi pracownika stacji sanitarno-epidemiologicznej w szczególności udostępnienie numeru telefonu w celu umożliwienia codziennego kontaktu i przeprowadzenia wywiadu odnośnie stanu zdrowia,
    3. jeżeli w ciągu 14 dni samoobserwacji zauważone zostaną objawy (gorączka, kaszel, duszność, problemy z oddychaniem) - należy bezzwłocznie, telefonicznie powiadomić stację sanitarno-epidemiologiczną lub zgłosić się bezpośrednio do oddziału zakaźnego lub oddziału obserwacyjno-zakaźnego, gdzie określony zostanie dalszy tryb postępowania medycznego.
  17. Pozostali pracownicy placówki nie są zobowiązani do podejmowania szczególnych środków ostrożności. Jeśli wystąpią niepokojące objawy, poddani zostaną kwalifikacji w zależności od rodzaju tych objawów przez służby sanitarne.
  18. Decyzja, do jakiej grupy kontaktu należą pracownicy, powinna zostać podjęta we współpracy ze służbami sanitarnymi.
  19. Potwierdzenie zakażenia SARS-CoV-2 na terenie placówki
    1. Dyrektor informuje Powiatowego Inspektora Sanitarnego o zaistniałej sytuacji i w porozumieniu z organem prowadzącym, po uzyskaniu pozytywnej opinii sanepidu, podejmuje stosowną decyzję o zamknięciu placówki/ zmianie modelu kształcenia lub innych środkach prewencyjnych.
    2. Dyrektor placówki o potwierdzeniu zakażenia u pracownika/ucznia informuje organ prowadzący
      i kuratora oświaty zgodnie ze schematem procesu komunikowania się w sytuacjach kryzysowych dotyczących jednostek systemu oświaty stanowiącym załącznik nr 4 do procedury.
    3. W przypadku potwierdzenia zakażenia SARS-CoV-2 dyrektor placówki zobowiązany jest do stosowania się do zaleceń Powiatowego Inspektora Sanitarnego przy ustalaniu, czy należy wdrożyć dodatkowe procedury biorąc pod uwagę zaistniały przypadek.
    4. Jeśli zalecenia sanepidu przekazane są za pomocą środków komunikacji elektronicznej lub za pomocą innych środków łączności należy sporządzić notatkę lub protokół.
    5. Rekomenduje się ustalenie listy osób przebywających w tym samym czasie w części pomieszczenia lub jego całości, w którym przebywała osoba
  20. Postanowienia końcowe
    1. W przypadku zaobserwowania niepokojących objawów (wymienionych w części III pkt.3) bezzwłocznie należy powiadomić telefonicznie Powiatową Stację Sanitarno-Epidemiologiczną w Pułtusku ul. 3-maja 20, 06-100 Pułtusk, kontakt: tel. 23 692 50 71.
    2. Infolinia Głównego Inspektora Sanitarnego w sprawie koronawirusa 222 500 115

Infolinia Narodowego Funduszu Zdrowia tel. 800 190 590

Szpitale zakaźne:

  • Ciechanów, Specjalistyczny Szpital Wojewódzki, ul. Powstańców Wielkopolskich 2, (23) 673 02 77
  • Ostrołęka, Mazowiecki Szpital Specjalistyczny im. dra Józef Psarskiego, al. Jana Pawła II 120A, (29)
    765 12 63, (29) 765 12 54, (29)765 21 18

W przypadku nasilonych objawów wskazany kontakt pod nr 112

    1. Zastrzega się zmianę procedury w przypadku objęcia terenu, na którym znajduje się szkoła strefą żółtą lub czerwoną, a także zmiany wytycznych przez Ministra Edukacji Narodowej, Głównego Inspektora Sanitarnego.