,,PRODUKCJA” OCTU JABŁKOWEGO W NASZYM OŚRODKU

Data: 2021-10-12 • Kategoria: Ogólne informacje

Znany od dawna, a ostatnio szczególnie popularny, ocet jabłkowy ma szerokie zastosowanie w każdym gospodarstwie domowym. Powstaje w procesie fermentacji owoców, ma kolor bursztynowy, charakteryzuje się też kwaśnym smakiem i wyrazistym zapachem. Spożywany w rozsądnych ilościach jest bezpieczny dla organizmu, a dodatkowo wykazuje korzystne właściwości zdrowotne (jest źródłem wielu witamin i minerałów, wspomaga odchudzanie, podnosi odporność, działa oczyszczająco, antybakteryjnie, antyseptycznie i przeciwnowotworowo). W kuchni dodawany jest do potraw i sprawdza się jako naturalny konserwant. Może być wykorzystywany jako preparat kosmetyczny oraz ekologiczny środek czyszczący. Zachęceni korzystnymi właściwościami octu jabłkowego wychowankowie Ośrodka (II, IV i V grupa wychowawcza) postanowili go samodzielnie ,,wyprodukować”. W tym celu uczestniczyli w warsztatach edukacyjnych prowadzonych przez nauczyciela PSP nr 3 w Pułtusku – panią Renatę. Na początku degustowali ocet powstały w różnych owoców – jabłek, porzeczek i malin (rozcieńczony w proporcji 1 szkl. wody: 2 łyżki octu). Po dokładnym poznaniu korzystnego działania naturalnego octu na organizm człowieka oraz tajników jego przygotowania, przystąpili do pracy. Z umytych i pokrojonych jabłek, pochodzących z ekologicznego, wiejskiego sadu, dodanych do wody z cukrem, sporządzili roztwór w szklanym słoju. Zabezpieczyli go bawełnianą ściereczką i odstawili do fermentacji na 2-3 miesiące w spokojne i ciepłe miejsce. Taki samodzielnie przygotowany naturalny, niepasteryzowany ocet jabłkowy z pewnością znajdzie szerokie zastosowanie. Zatem warto postawić na ekologię i zdrowie! Dziękujemy serdecznie pani Renacie i liczymy na dalszą owocną współpracę.

Organizatorzy: Alina Rutkowska, Jolanta Korytkowska, Monika Górska