Smakujemy kiszonki

Data: 2025-05-29 • Kategoria: Ogólne informacje

W dniu dzisiejszym, 29 maja 2025 r. smakowaliśmy warzywa kiszone; ogórki, kalarepę, rzodkiewki i buraczki, które wykonaliśmy kilka dni wcześniej, pod czujnym okiem pani Edyty, Olgi i wychowawców. Był też domowy smalec ze skwarkami i cebulką. Kiszone warzywa smakowały również panu kierownikowi, który poprosił nawet o przepis na ich wykonanie. Przypominamy, że kiszonki są bogate w probiotyki, które wspomagają zdrowie jelit, a także dostarczają witamin i minerałów. Mają niską wartość kaloryczną co czyni je odpowiednim wyborem w diecie. Kiszonki warto zrobić we własnym gospodarstwie domowym, wykorzystując różne warzywa min. wyżej wymienione, a także kalafiora i pomidorki. Zachęcamy do przetwarzania warzyw w kiszonki dla własnego zdrowia.

Organizatorzy smacznej degustacji: A. Rutkowska, M. Górska, Ł. Sobolewski oraz pani Edyta.