Śniadanie wielkanocne

Data: 2021-03-28 • Kategoria: Koła zainteresowań

Święta Zmartwychwstania Pańskiego zawsze są czasem niezwykłej radości, bo oto śmierć zostaje zwyciężona, a dla nas – wierzących w Chrystusa – zakwita nadzieja życia wiecznego. Wielkanoc to najstarsze i najważniejsze święto Chrześcijan. Kontynuując świąteczne tradycje członkowie Koła Kulinarnego "Kuchcik" i Sekcji Dań Regionalnych wraz z opiekunami przygotowali śniadanie wielkanocne.

Wprowadzeniem do spotkania były słowa Pani Dyrektor, aby „W czasie Wielkanocnych Świąt zanurzyć się w promieniach łaski Jezusa Zmartwychwstałego. Karmić się jego Miłosierdziem. Poczuć radość Dziecka Bożego”. Po tych słowach podzieliliśmy się jajkiem, które symbolizuje naszą gotowość do dzielenia się radością z faktu, że Chrystus jest obecny w naszej społeczności. Następnie przystąpiliśmy do spożywania wcześniej przygotowanych potraw. Na stole wielkanocnym dominowały jajka w różnej postaci, żurek z białą kiełbasą, sałatki, sernik, babki, mazurek. Stół wielkanocny dekorowały ozdoby wykonane przez wychowanków, a także bazie, bukszpan i wiosenne kwiaty.

"Gdyby Chrystus nie zmartwychwstał, daremna by była nasza wiara" z tą myślą życzymy wszystkim chwili refleksji. Niech Chrystus zmartwychwstały przyniesie radość, miłość, życzliwość, spokój i nadzieję potrzebną nam tak wszystkim w obecnych czasach.

Członkowie i opiekunowie Koła Kulinarnego „Kuchcik” i Sekcji Dań Regionalnych.