Spotkanie warsztatowe - Gastronomia

Data: 2020-12-10 • Kategoria: Ogólne informacje

W dniach 9 i 10 grudnia 2020 roku uczniowie klas IIa, IIb, IIc i IIIb Publicznej Szkoły Specjalnej Przysposabiającej do Pracy uczestniczyli w warsztatach integracyjnych, których celem było zapoznanie z wybranymi zawodami z zakresu usług gastronomicznych. Pierwszego dnia uczniowie zapoznali się z zawodem cukiernika. Uczniowie zdobyli wiedzę teoretyczną, a następnie przeszli do jej praktycznego wykorzystania w kuchni – przygotowali szarlotkę. Drugiego dnia, odgrywając scenki dramowe i sytuacyjne, przygotowywali się do zawodu kelnera oraz pracownika bufetu. Dowiedzieli się jak kulturalnie zachować się w kawiarni, jak prawidłowo złożyć zamówienie oraz serwować potrawy i napoje. Doskonalili umiejętności matematyczne w zakresie odliczania konkretnych sum pieniężnych.

Na zakończenie dnia nauczyciele przedmiotów zawodowych wymienili się opiniami oraz wspólnie z uczniami omówili najczęściej popełniane błędy i wskazali mocne strony uczniów.

Organizatorki – K. Krzepicka, E. Chrzanowska, A. Matusiak, Ż. Tkaczyk, N. Frejlich.