Starsi zarażają młodszych pasją do gotowania

Data: 2021-05-23 • Kategoria: Ogólne informacje

Powyższe hasło towarzyszyło uczniom klasy IIIb PSSPdP oraz oddziału klas IV+VI PSPS w ramach realizacji zadań z programu „Gastronomia moją pasją i szansą na zdrowie”. W ubiegłym miesiącu- kwietniu starsi uczniowie przygotowali na zajęciach z przysposobienia do pracy czekoladowe babeczki, które podczas pierwszych wspólnych warsztatów kulinarnych z młodszymi uczniami z oddziału klas IV+VI PSPS mieli przyjemność wspólnie ozdabiać. Spotkanie rozpoczęliśmy od przygotowania stanowiska pracy, włożenia fartuszków oraz skompletowania składników. Na początek został przygotowany starannie krem budyniowy do babeczek, który stanowił naszą bazę do ozdabiania. Podczas pracy wymienialiśmy się wspólnymi spostrzeżeniami na temat sposobów przygotowywania różnych kremów na wiele sposobów. Omówiliśmy również kwestię bezpiecznej obsługi urządzenia kuchennego, którym w tym przypadku był mikser. Do ozdabiania pokremowanych babeczek użyliśmy różnych owoców, posypek oraz pisaków cukierniczych. Efektem finalnym spotkania były kolorowe babeczki czekoladowe, które smakowały wszystkim uczestnikom warsztatów.

Na kolejnym spotkaniu- majowym, uczniowie zadecydowali o przygotowaniu zapiekanek- przysmaku chyba wszystkich łasuchów. Spotkanie rozpoczęliśmy od spraw organizacyjnych i przygotowawczych. Wymieniliśmy się swoimi ulubionymi przepisami na zapiekanki i wspólnie ustaliliśmy jeden przewodni na to spotkanie. Uczniowie z chęcią wskazali na dodatki w postaci sałaty, ogórka i pomidora, aby wzbogacić smak i efekt wizualny naszych zapiekanek. Po pracy kulinarnej- przygotowaniu poszczególnych składników i ich obróbce, przyszedł czas na pieczenie zapiekanek. Następnie na zapieczony ser uczniowie układali dodatki według gustu oraz sosy. Nasze domowe zapiekanki zniknęły z talerzy w mgnieniu oka, a wspólne gotowanie było okazją do rozwijania pasji kulinarnych i integracji uczestników.

Nauczyciele: Żaneta Tkaczyk, Eliza Kędzierska