Światowy Dzień Jabłka

Data: 2021-09-29 • Kategoria: Ogólne informacje

„Jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka ode mnie”

Jabłko to najpopularniejszy owoc na świecie ze względu na wspaniały smak oraz różnorodność odmian. Nasz kraj jest jednym z największych producentów tych owoców w Europie, a duża część corocznych polskich zbiorów pochodzi z okolic Grójca. Włączenie tych owoców do codziennego menu powinny rozważyć wszystkie osoby, te małe i te duże. Jabłko zawiera mnóstwo cennych witamin oraz błonnik, pozytywnie wpływa na odporność, regenerację organizmu, trawienie, zęby,
a poza tym zmniejsza ilość cholesterolu i minimalizuje ryzyko wystąpienia miażdżycy. Dzięki zawartości polifenoli ma działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne i oczyszczające. Można je wykorzystać np. do kompotu, sałatki, ciasta czy potraw z mięsa.
Zachęceni dobroczynnym działaniem jabłek na prawidłowe funkcjonowanie organizmu, wychowankowie Ośrodka postanowili w dniu Światowego Dnia Jabłka tj. 28 września przygotować jabłko pieczone z orzechami, rodzynkami i miodem. Sporządzenie pysznego deseru poprzedziło pozyskanie ciekawych informacji dotyczących tego owocu.
Pieczone jabłuszko smakowało wybornie, a opcja tak przygotowanej, naturalnej słodkości jest godna polecenia.

Organizatorzy:
Alina Rutkowska
Monika Górska
Marta Kwiatkowska