Tradycji stało się zadość

Data: 2021-01-26 • Kategoria: Ogólne informacje

Czas karnawału to nie tylko zabawy i bale, to również pieczenie pączków lub faworków, szczególnie w tłusty czwartek. W obecnym czasie, panującej pandemii nie spotkamy się na balu karnawałowym, ale nie zapominajmy o karnawałowych słodkościach. Dawniej- aż trudno uwierzyć- objadano się pączkami nadziewanymi słoniną, boczkiem lub mięsem i nazywano je pampuchami. Tradycja jedzenia pączków na słodko pojawiła się w Polsce w XVI wieku. Wyglądały one nieco inaczej niż obecnie- w środku miały ukryty mały orzeszek lub migdał. Ten, kto trafił na taki szczęśliwy pączek, miał cieszyć się dostatkiem i powodzeniem. W naszym Ośrodku już w dniu 26 stycznia rozpoczęliśmy sezon na pączka i od godzin popołudniowych niesamowity zapach unosił się wokoło. Wychowankowie wraz z wychowawcami z wielką pasją i zaangażowaniem przygotowali ciasto według podanego przepisu. Nasze pączki były pulchne, miały jasną obwódkę wokół, w środku pachniały różaną konfiturą i z poszanowaniem polskiej tradycji były usmażone. Smakowały wybornie. W tym roku tłusty czwartek przypada w dniu 11 lutego i niech się sprawdzi staropolskie przysłowie „Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła dobrych pączków nasmażyła”. Życzymy wszystkim smacznego i kalorii w tym dniu nie liczymy.


Organizatorzy:
J. Korytkowska
M. Górska
A. Rutkowska