W trosce o odporność

Data: 2021-09-17 • Kategoria: Ogólne informacje

Rozgrzani gorącym latem powoli jesteśmy zmuszeni do szukania ciepłych swetrów i kurtek. Okres przejściowy między latem i jesienią charakteryzuje się zmiennością temperatur. Aura wita nas chłodnymi porankami, które szybko zmieniają się w słoneczną i piękną pogodę w ciągu dnia, by tuż po zachodzie słońca drastycznie obniżyć temperaturę. Warto pod koniec lata pomyśleć o swoim zdrowiu i podjąć działania, które pomogą nam wzmocnić odporność i przygotować organizm na nadchodzący sezon jesienno-zimowy. Musimy również sobie uświadomić, że odporności nie da się zbudować z dnia na dzień. Jest to proces, w szereg którego wchodzi wiele działań wpływających na poprawienie naszego zdrowia. Pamiętajmy, że dbać o siebie należy codziennie. W dniu 16 września 2021 r. grupa wychowanków rozpoczęła realizację działań profilaktycznych w celu podniesienia poziomu odporności własnego organizmu. Nie jest odkryciem fakt, że to, co jemy wpływa na stan naszego zdrowia. Szczególne znaczenie dla podniesienia odporności mają warzywa i owoce, które bogate są w witaminy i substancje odżywcze. Podczas zajęć przypomnieliśmy sobie wartości odżywcze jabłek, kiwi, marchewki, buraków czerwonych, selera naciowego, szpinaku i jarmużu. Pomocne w tym zakresie były plansze i książki edukacyjne. Wychowankowie komponowali koktajle warzywno-owocowe z dowolnie wybranych warzyw i owoców z wykorzystaniem blendera. Przygotowane „bomby” witaminowe smakowały wybornie i mamy nadzieję, że pozytywnie wpłyną na naszą odporność. Zachęcamy wszystkich do dbałości o zdrowie i spożywanie owoców i warzyw każdego dnia.

Alina Rutkowska, Mariola Męczyńska, Łukasz Sobolewski.