Zmniejszamy marnowanie żywności

Data: 2022-11-08 • Kategoria: Ogólne informacje

W dniu 8 listopada podczas zajęć z zakresu funkcjonowania osobistego i społecznego odbyła się lekcja mówiąca o niemarnowaniu żywności. Głównym celem zajęć było wskazanie poprzez praktyczne działanie jak można wykorzystać dojrzałe owoce, tak by ich nie marnować. Na pytanie, jak nie wyrzucać jedzenia istnieje jedna racjonalna odpowiedź i jest nią odpowiednie planowanie zakupów. Kiedy jednak kupimy za wiele lub też mamy dużo jakiegoś owocu innego produktu w domu śmiało możemy go przetworzyć i użyć odpowiedniej obróbki termicznej, aby przechować na dalszy czas. Zadanie, jakie mieli przed sobą uczniowie w trakcie zajęć było właśnie wykorzystanie dojrzałych jabłek z sadu na sok i podzielenie się jego nadmiarem z kolegami i koleżankami z równoległej klasy. Podczas lekcji poruszane były także kwestie związane z bezpieczeństwem podczas użytkowania urządzeń elektrycznych. W nasze zajęcia przetwarzania dojrzałych jabłek włączyli się także opiekunowie uczniów udając się z nimi do jesiennego sadu po jabłka. W praktycznym działaniu uczniowie pokazali, że można przesypać produkty z otwartych opakowań do szklanych pojemników i wcale nie muszą być one specjalnie kupione w tym celu, ale mogą do tego posłużyć wcześniej nabyte słoiki po innych produktach podobnie jest z przyprawami i kaszami. Odpowiednio przechowuje i nic nie marnuje takim hasłem zakończyliśmy nasze zajęcia.

Nauczyciele

Ilona Pierzchała

Jolanta Piecychna