Jabłka w roli głównej- marmolada

Data: 2020-10-23 • Kategoria: Koła zainteresowań

Jesień to czas obfitości sadu i ogrodu w owoce i warzywa. Jednym z najbardziej popularnych i dostępnych owoców są jabłka w różnych odmianach. Cenimy je za ich smak i różnorodność, gdyż możemy z nich przygotować zarówno potrawy słodkie, słone jak i przetwory np. dżem, marmoladę, sok, kompot, szarlotkę oraz ocet jabłkowy. Jabłko może być dodatkiem do surówek, sałatek oraz potraw mięsnych. Jabłka mają wyjątkowo mało kalorii. Zawierają duże ilości błonnika pokarmowego oraz naturalnych pektyn, które korzystnie wpływają na pracę całego organizmu człowieka. Większość drogocennych składników odżywczych znajduje się tuż pod skórką, dlatego jabłek warto nie obierać. Jabłko skrywa w sobie moc witamin i minerałów i jest bogatym źródłem witaminy C, potasu, fosforu, wapnia, magnezu oraz żelaza. Owoce te wspierają ogólną odporność organizmu i polecane są szczególnie w okresie jesienno-zimowym.

Mając tak ogromną wiedzę dotyczącą jesiennych owoców członkowie Koła Kulinarnego „Kuchcik” wraz z opiekunami postanowili wykonać marmoladę z jabłek. Owoce zostały umyte, obrane i pokrojone, a ponieważ były bardzo słodkie dodaliśmy niewielką ilość cukru. Z ogromną troską pilnowaliśmy oraz mieszaliśmy, aby nie przywarły do garnka. Marmolada wyszła super, a pieczywo z nią smakowało cudnie. Pozostała część powędrowała do czystych słoiczków w najbliższym czasie wykonamy szarlotkę. Podczas zajęć przestrzegaliśmy wszystkich zasad BHP posługując się narzędziami kuchennymi oraz obsługując sprzęt AGD.
Wszystkich zachęcamy do jedzenia jednego jabłka dziennie.
Członkowie i opiekunowie Koła Kulinarnego „Kuchcik”.