Jesienna potrawa
Data: 2017-10-20 • Kategoria: Koła zainteresowań
Dnia 20 października 2017 roku członkowie koła kulinarnego „Kuchcik” wykonali zapiekankę ziemniaczaną.
Przystępując do pracy pamiętali o zachowaniu zasad higieny i bezpieczeństwa pracy.
Wykonując przydzielone zadania młodzi kucharze zgodnie pracowali w zespole, czego efektem była pyszna zapiekanka, którą wspólnie wszyscy spożyli.
Przepis:
Składniki
1 kg ziemniaków, 30-40 dag kiełbasy, 125 g sera żółtego, 2 cebule, pęczek szczypiorku, 300 ml śmietany 18%, jajka, sól, pieprz, szczypta majeranku, szczypta gałki muszkatałowej, olej do smażenia.
Sposób wykonania:
Ziemniaki obrać pokroić w dość grube plastry i gotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i wystudzić. Cebule pokroić w kostkę, kiełbasę w półplasterki, obsmażyć na oleju, doprawić solą, pieprzem i majerankiem.
Naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Ułożyć ugotowane ziemniaki i posypać posiekanym szczypiorkiem. Na to wyłożyć podsmażona cebulkę i kiełbasę, następnie przyrządzić sos śmietanowy:
Jaja wymieszać ze śmietaną, dodać gałkę muszkatałową, sól, pieprz i starty ser. Dobrze wymieszać i polać po wierzchu zapiekankę.
Piec w 180 ° C przez 30-40 min.
Podawać polaną keczupem i posypaną zieleniną.