Kuchciki gotują "flaczki" drobiowe
Data: 2022-03-04 • Kategoria: Koła zainteresowań
KUCHCI GOTUJĄ ,,FLACZKI” DROBIOWE
Kontynuujemy naszą kulinarną przygodę z zupami. Tym razem wykonaliśmy ,,flaczki” drobiowe. Flaki są daniem, które przez lata zakorzeniło się w polskiej tradycji kulinarnej. Tą potrawą zachwycał się już król Polski Władysław Jagiełło. Nie ma jednej, ogólnie przyjętej receptury na przygotowanie tego dania. My wykonaliśmy tą zupę z mięsa drobiowego, w tym podrobów, warzyw (marchew, pietruszka, seler, por, cebula, czosnek) na wywarze rosołowym. Smaku naszej potrawie dodały naturalne przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka i ostra, kminek, lubczyk, gałka muszkatołowa, majeranek i tradycyjna przyprawa do flaków). Wszystkim wybornie smakowała wspólnie sporządzona zupa. Była ona bardzo pożywna oraz miała wyjątkowy aromat.
Członkowie Koła Kulinarnego ,,KUCHCIK”
wraz z opiekunami koła