Potrawy z jabłek

Data: 2017-12-03 • Kategoria: Koła zainteresowań

W listopadowe popołudnie członkowie Koła Kulinarnego „Kuchcik” i Sekcji Dań Regionalnych korzystając z darów jesieni przygotowali ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką oraz pieczone jabłka. Czynności zostały rozdzielone na poszczególne osoby. Z dużym zapałem dziewczęta wyrabiały ciasto, kroiły jabłka i przygotowywały kruszonkę. W czasie, gdy ciasto wyrastało podjęliśmy kolejne zadanie wydrążyliśmy jabłka i napełniliśmy je miodem, rodzynkami, cynamonem i imbirem. Tak nadziane jabłka powędrowały do piekarnika wraz z ciastem drożdżowym. Nasza praca zakończyła się wspólną degustacją.

Ciasto drożdżowe

Składniki:

Ciasto

  • 50g drożdży
  • 250ml letniego mleka
  • 140 g cukru
  • wanilia
  • 100 g masła roztopionego i chłodnego
  • 1 jajo
  • szczypta soli
  • 500 g mąki pszennej
  • 4 jabłka obrane i pokrojone w plastry

Kruszonka:

  • 100 g mąki
  • 50 g cukru
  • 50 g zimnego masła
  • Szczypta soli

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i połączyć z 100 ml mleka, odstawić na 15 min do wyrośnięcia. Resztę mleka wymieszać z masłem. Cukier, wanilię, mąkę, sól i jajo połączyć w misce, wlać powoli mleko z masłem i na koniec dodać drożdże. Wyrobić ciasto, jeśli bardzo się klei podsypać mąką. Ciasto powinno być klejące, ale powinno odchodzić od ręki. Przykryć miskę i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz. Powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy, wierzch delikatnie posmarować oliwą, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 min. W międzyczasie ucieramy kruszonkę. Po wyrośnięciu ciasta na wierzchu układamy jabłka i posypujemy kruszonka. Piec 30-40 min. w temp. 200 C do suchego patyczka.