Surówka – źródło witamin

Data: 2018-10-19 • Kategoria: Koła zainteresowań

Jesień to pora roku, w której organizm potrzebuje zwiększonej dawki witamin i składników mineralnych, aby podnieść naszą odporność. Członkowie koła postanowili przyrządzić bardzo prostą, z łatwo dostępnych składników surówkę. Podstawą surówki była kapusta pekińska, która zawiera również bardzo dużo beta-karotenu, potas i wapń. Dodatkiem do kapusty była marchewka, papryka, por, pomidor, rzodkiewka oraz przyprawy. Warzywa były interesująco dobrane pod względem kolorystyki, smaku i aromatu. Przypominamy wszystkim smakoszom surówek: aby zachować wysoką ich wartość odżywczą, należy: używać narzędzi nierdzewnych, warzywa najpierw oczyścić i szybko opłukać pod bieżącą wodą, obierać najcieniej jak się da-pod skórką znajduje się najwięcej witaminy; głównie C, rozdrabniać warzywa bezpośrednio przed przyrządzeniem surówki, sól dodawać przed samym podaniem, ponieważ powoduje wydzielanie się soku, w wyniku czego warzywa tracą jędrność i tracą na atrakcyjności wizualnej i smakowej. Polecamy i życzymy smacznego