„Wereniki” pierogi z bezmięsnym farszem

Data: 2024-01-04 • Kategoria: Ogólne informacje

W dniu 4 stycznia 2024 roku członkowie Koła Kulinarnego „Kuchcik” przystąpili do wykonania pierogów ukraińskich. Przepis na wereniki jest bardzo podobny do pochodzącego z kuchni polskiej. Tym co wyróżnia pierogi ukraińskie, jest bezmięsny farsz. Wereniki można serować jako danie główne. Ciasto na pierogi przygotowuje się z mąki, zimnej wody, jaj i soli. Po części teoretycznej członkowie Koła zabrali się do przygotowania pierogów. Wałkowali przygotowane ciasto, wyciskali okrągłe kształty, nakładali farsz i lepili pierogi. Degustacja własnoręcznie przygotowanych pierogów z kapustą i grzybami oraz z ziemniakami była wyczekiwanym punktem. To były ciekawe zajęcia, które pomogły poznać kuchnię ukraińską.

Członkowie i opiekunowie Koła Kulinarnego „Kuchcik”