Wiosenne kanapki

Data: 2019-03-18 • Kategoria: Koła zainteresowań

Dnia 18.03.2019 r. odbyło się spotkanie członków Koła Kulinarnego “Kuchcik”. Tematem zajęć było “Zdrowe odżywianie źródłem zdrowia i energii człowieka”. Wychowankowie pozyskali wiele cennych informacji na temat wartości odżywczych warzyw oraz produktów spożywczych pochodzenia zwierzęcego (nabiał, jajka, mięso,ryby), zawierających cenne witaminy: wapń, błonnik i inne wartościowe składniki diety. Dowiedzieli się w jaki sposób właściwie komponować codzienne posiłki, jakich produktów lepiej unikać, aby minimalizować ryzyko zapadnięcia na choroby cywilizacyjne. Stosując się do wskazówek na temat zdrowego odżywiania wychowankowie sporządzili kanapki wiosenne z wykorzystaniem nowalijek. Wykazali się przy tym kreatywnością ozdabiając kanapki według własnego pomysłu. Dzięki temu były one zarówno odżywcze, jak i bardzo apetyczne. Wychowankowie zdrowo posileni z nową energią wyjdą na spotkane nadchodzącej wiośnie.