ZDROWY SOK

Data: 2019-10-30 • Kategoria: Koła zainteresowań

Dnia 30 października 2019r. członkowie Koła Kulinarnego ,,Kuchcik” wykonali smaczny i zdrowy sok jabłowo-marchwiowy z samodzielnie zebranych i przyniesionych przez wychowanków ekologicznych owoców i warzyw pochodzących z przydomowych, własnych ogródków. Każdy z uczestników zajęć wykonywał inne czynności kulinarne. Jedna grupa oczyszczała produkty, druga grupa kroiła je na części, następna zaś wyciskała sok w sokowirówce. Wszystkie prace wykonywane były pod czujnym okiem opiekunów koła, z zachowaniem zasad higieny i bezpieczeństwa w kuchni. Samodzielnie przygotowany, pożywny sok smakował wybornie, ponadto dostarczył wychowankom solidnej porcji witamin i innych składników odżywczych. Spotkanie koła było dobrą okazją do podkreślenia znaczenia warzyw i owoców w diecie każdego człowieka, szczególnie w okresie jesiennym, kiedy narażeni jesteśmy na różnego rodzaju wirusy i infekcje.

Opiekunowie Koła Kulinarnego ,,Kuchcik”