Zupa krem z dyni z dodatkiem ziemniaków i pomidora

Data: 2021-10-29 • Kategoria: Koła zainteresowań

Zupy to jedna ze świętości kuchni polskiej, gdyż nikt nie wyobraża sobie obiadu bez talerza ciepłego wywaru, który jest zdrowy, smaczny i szybko się gotuje. Każda z nich ma swój wyjątkowy smak, który może być dodatkowo modyfikowany aromatycznymi przyprawami lub ziołami. Zupy gotowane z warzyw są lekkostrawne, nie powodują problemów żołądkowych, a obecność w nich błonnika wspomaga trawienie.
W tym roku szkolnym członkowie Koła Kulinarnego postanowili poszerzyć umiejętności w zakresie przygotowywania zup. Mając na uwadze dostępność do różnorodnych warzyw zdecydowali się w dniu 29 października 2021 roku na ugotowanie zupy- kremu z dyni. Przy okazji poznali różne odmiany dyni, jej wartości odżywcze, a także zwrócili uwagę na kształt oraz kolor.
Wiemy też , że dynia należy do jednorocznych roślin z rodziny dyniowatych do których zalicza się m. in. : kabaczek, cukinia, ogórek, melon czy arbuz. Do najpopularniejszych, dostępnych i znanych nam odmian należą dynie: hokkaido, piżmowa, zwyczajna oraz olbrzymia. W Polsce na największą skalę uprawiane są te dwie ostatnie. Dynia jest warzywem niskokalorycznym, bogatym w witaminy i minerały m. in. magnez, selen, potas i cynk.

Naszą zupę krem – wzbogaciliśmy ziemniakami i przyprawami, a po zblendowaniu, podaną na talerzu udekorowaliśmy podsmażonym plastrem pomidora i listkami bazylii.
Czynności związane z wykonywaniem poszczególnych etapów przygotowania produktów i gotowania wspierała i nadzorowała p. Katarzyna, mama naszej wychowanki. Jesteśmy Jej bardzo wdzięczni za przekazanie cennych i wartościowych wskazówek kulinarnych.
Zupa smakowała wybornie. Zachęcamy do gotowania i spożywania zup, zwłaszcza w okresie jesiennym.