BISTRO POD PARASOLEM

Data: 2023-11-21 • Kategoria: Ogólne informacje

Uczniowie PSSPdP w bieżącym roku szkolnym uczestniczą w zajęciach warsztatowych pod hasłem „Bistro na cztery pory roku”, w ramach realizacji międzyklasowego projektu edukacyjnego „Nabywam kompetencje społeczne i zawodowe niezbędne w dorosłym życiu”. Głównym celem zajęć jest doskonalenie umiejętności związanych z zawodem kelnera, zaś inspiracją do sporządzania dań - zdrowe odżywianie się.

W dniach 20-21 listopada 2023r. zostało zorganizowane „BISTRO POD PARASOLEM”. Pierwszego dnia uczniowie klas II+IIIa, II+IIIb, I+IIIa i I PSSPdP przystąpili do zagospodarowania przestrzeni: wspólnie wykonali dekoracje, ustawili stoliki i krzesła. Następnie przygotowali zaplecze kuchenne, w którym zgromadzili zastawę stołową, naczynia, napoje, zdrowe przekąski, zupy i ciasta dla klientów. Kolejnym etapem było przygotowanie menu. Po wykonaniu wszystkich niezbędnych czynności, w dniu 21.11.2023r. BISTRO rozpoczęło swoją działalność. Pierwszymi gośćmi byli najmłodsi uczniowie tj. klasa pierwsza SP. Kolejni klienci to uczniowie i nauczyciele pozostałych klas PSSPdP, Dyrekcja Ośrodka oraz goście, którzy postanowili wejść do BISTRO na ciepłą zupę lub inne smaczne i zdrowe przekąski. Uczniowie doskonalili obsługę klienta poprzez przyjmowanie i realizację zamówienia, pomoc w wyborze dania, umiejętności matematyczne w zakresie obliczania wartości zamówienia i wydawania reszty oraz zachowanie się zgodnie z zasadami savoir vivre. Doskonalili obsługę sprzętu kuchennego, zmywanie naczyń oraz wykonywanie prac porządkowych. Wszyscy uczniowie sumiennie wywiązali się z powierzonych zadań. W roli kelnerów uczestniczyło również troje uczniów klas VIII SP.

„Bistro pod parasolem” cieszyło się dużym zainteresowaniem, spędzony w nim czas upłynął gościom w miłej i serdecznej atmosferze, a zadowoleni goście zadeklarowali swoją obecność na kolejnym spotkaniu w BISTRO.

Organizatorzy:

Nauczyciele realizujący projekt