
Prace stolarskie
Uczniowie kl. II i III b PSSPdP w ramach nabytej wiedzy z zakresu prac stolarskich wykonali budę dla psa według własnego projektu.
Data: 2022-03-27 • Kategoria:
Aktualności 2021/2022
Uczniowie kl. II i III b PSSPdP w ramach nabytej wiedzy z zakresu prac stolarskich wykonali budę dla psa według własnego projektu.
W ramach miedzyklasowego projektu edukacyjnego ,, Pogłębiamy wiedzę, nabywamy czynności zawodowe w wybranych zawodach” w dniu 08.06.2022r, odbyło się ostatnie z zaplanowanych na ten rok szkolny spotkanie uczniów klas IIIa, II+IIIa, IIIc, IIId PSSPdP pod hasłem ,,Poszerzamy wiedzę dotyczącą obowiązków i predyspozycji zawodowych na stanowisku ,,Asystent fryzjera”.
W dniu 31 maja br. kolejne spotkanie w ramach kulinarnych zmagań uczniów klas II+III a, III a, III c i III d szkoły przysposabiającej do pracy w międzyklasowym projekcie „Kulinarne potyczki”.
W dniu 25 maja 2022r. odbyło się kolejne spotkanie uczniów klas IIIa, II+IIIa, IIIc, IIId PSSPdP przybliżające zawód introligatora, w ramach realizacji projektu edukacyjnego „Pogłębiamy wiedzę, nabywamy czynności zawodowe w wybranych zawodach”.
W dniu 23.05.2022 r. odbyło się kolejne spotkanie uczniów klas IIIa, II+IIIa, IIIc, IIId PSSPdP pod hasłem "Poszerzamy informacje dotyczące obowiązków i warunków pracy na stanowisku pomocnik rolnika".
W dniu 12 maja 2022r. odbyło się kolejne spotkanie uczniów klas IIIa, II+IIIa, IIIc, IIId PSSPdP pod hasłem: „Kucharz - zawód na topie”, w ramach realizacji projektu edukacyjnego „Pogłębiamy wiedzę, nabywamy czynności zawodowe w wybranych zawodach”.
10.05.2022 r. uczniowie klas I, I+II, III PSSPdP wybrali się do pobliskiego zakładu krawieckiego. Celem wyjścia było zapoznanie z pracą krawcowej. Obejrzeliśmy wyposażenie techniczne, przybory krawieckie, materiały i wykroje.
Dnia 09 maja 2022 r. w ramach Międzyklasowego projektu edukacyjnego,, Pogłębiamy wiedzę i nabywamy czynności zawodowe w wybranych zawodach, uczniowie klas III a, II+ III a, III c i III d PSSPdP uczestniczyli w warsztatach edukacyjnych pod hasłem,, Praca rolnika w kontekście powstawania produktów roślinnych i mlecznych".
W dniu 28 kwietnia 2022r. odbyło się kolejne spotkanie uczniów klas IIIa, II+IIIa, IIIc, IIId PSSPdP, w ramach realizacji projektu edukacyjnego „Pogłębiamy wiedzę, nabywamy czynności zawodowe w wybranych zawodach”. Omawiany zawód to pomocnik w ogrodnictwie.
W dniu 27 kwietnia 2022 r. uczniowie klas ll + llla, llla, lllc i llld pogłębiali wiedzę dotyczącą pracy wykonywanej przez kolportera.
„Parada przystawek” to przewodni motyw spotkania, które odbyło się w dniu 26 kwietnia w ramach Projektu „Kulinarne potyczki” skierowanego do uczniów klas szkoły przysposabiającej do pracy.
"Przygotowujemy się na Święta Wielkanocne" W ramach przygotowania uczniów do prowadzenia gospodarstwa domowego uczniowie klasy IIIa na zajęciach z przysposobienia do pracy, przygotowali jaja faszerowane.
Podczas zajęć z przysposobienia do pracy, wspólnie z uczniami oddziału klas II+IIIa PSSPdP w ramach doskonalenia umiejętności krawieckich, postanowiliśmy zaprojektować i uszyć zajączka wielkanocnego.
Dnia 7 kwietnia, w ramach Międzyklasowego projektu edukacyjnego „Pogłębiamy wiedzę, nabywamy czynności zawodowe w wybranych zawodach”, uczniowie klas IIIa, II+IIIa, IIIc i IIId PSSPdP uczestniczyli w warsztatach edukacyjnych, na temat: Prace ogrodnicze - sadzenie i pielęgnacja róż, przeprowadzonych przez Panią Dorotę Obrębską.
Uczniowie klasy II +III b PSSPdP uczestniczyli w cyklu zajęć poświęconych poznaniu specyfiki pracy murarza. Młodzież miała okazję poznać rodzaje narzędzi i materiałów wykorzystywanych na budowie oraz techniki wykonywania murowanych konstrukcji budowlanych.
W dniu 31 marca 2022 roku uczniowie oddziału klas II+IIIa PSSPdP wzięli udział w zajęciach w salonie fryzjersko - kosmetycznym. Celem wizyty było poznanie zawodu fryzjera i kosmetyczki od strony praktycznej.
"Pomocnik sprzedawcy" zajęcia dla uczniów szkoły przysposabiającej do pracy w ramach projektu "Pogłębiamy wiedzę, nabywamy czynności zawodowe niezbędne w wybranych zawodach".
W dniu 28.03.2022r. uczniowie oddziału klas II+IIIa PSSPdP uczestniczyli w zajęciach warsztatowych z Panią Anią na temat „ Zgłębiamy tajniki szycia na maszynie – szyjemy fartuchy kuchenne”.
W dniu 25.03.2022r. uczniowie klas IIId i II+IIIa PSSPdP zagospodarowali wykonaną wcześniej skrzynkę na kwiaty.
Aby pogłębić wiedzę na ten temat i nauczyć się domowych sposobów pielęgnacji dłoni wychowanki IV grupy wychowawczej, w dniu 24.03.2022r., wzięły udział w zajęciach warsztatowych pt. ,,Domowe SPA dla dłoni” prowadzonych metodą projektu.
W dniu 23 marca uczniowie klas II+III a, III a, III c i III d szkoły przysposabiającej do pracy rozpoczęli Projekt na temat: „Prezentacja zawodów”. Jako pierwszy przedstawiony został zawód: „POMOCNIK PRACOWNIKA BIUROWEGO”
W dniu 18 marca 2022r. zostały zorganizowane warsztaty dla uczniów klasy II+IIIa i IIId Publicznej Szkoły Specjalnej Przysposabiającej do Pracy na temat: nasze prace stolarskie – wykonanie skrzynki na kwiaty.
„Festiwal sałatek na każdą okazję” pod takim hasłem odbyły się w dniu 16 marca kolejne zmagania kulinarne uczniów klas II+III a, III c i III d szkoły przysposabiającej do pracy.
15 marca z okazji Dnia Piekarza i Cukiernika uczniowie klas I, I+IIa, I+IIb, II+IIIb PSSPdP wzięli udział w zajęciach edukacyjnych, gdzie w ciekawy i praktyczny sposób zostali zapoznani z pracą piekarza oraz cukiernika.
Uczniowie oddziału klas II+IIIa PSSPdP w dniu 02 marca uczestniczyli w kolejnych zajęciach dotyczących prac wykonywanych w zawodzie pomocnika kucharza.
W lutym uczniowie oddziału klas II+IIIa PSSPdP pogłębiali wiedzę z zakresu wartości odżywczych warzyw.
”Talerz pełen zdrowia” pod takim hasłem odbyły się w dniu 23 lutego zmagania kulinarne uczniów klas II+III a, III c i III d szkoły przysposabiającej do pracy.
W mijającym półroczu roku szkolnego 2021/2022 uczniowie oddziału klas II+IIIa PSSPdP podczas zajęć przysposobienia do pracy przyswajali wiadomości dotyczące czynności wykonywanych przez pomocnika kucharza.
Styczeń to czas karnawału, wobec tego uczniowie klasy II+IIIa PSSPdP przygotowali podczas zajęć kulinarnych wyśmienite karnawałowe faworki oraz wytrawne naleśniki.
W dniu 26 stycznia uczniowie klasy III d w ramach przysposobienia do pracy doskonalili umiejętności kulinarne kuchni meksykańskiej sporządzając QUESADILLĘ, na bazie tortilli z mięsem mielonym przyprawianym warzywnymi w sosie meksykańskim.
Styczeń to czas karnawału, wobec tego uczniowie oddziału klas II+IIIa PSSPdP podczas zajęć kulinarnych sporządzili wyśmienite karnawałowe faworki i wytrawne naleśniki, nabywając umiejętności przygotowania ciasta naleśnikowego oraz ciasta na faworki. Wykonanie potraw okazało się bardzo miłym doświadczeniem i dostarczyło uczniom wiele radości, a zarazem dumy ze kulinarnych poczynań. Faworki uczniowie postanowili podarować swoim babciom i dziadkom z okazji ich święta, tj. Dnia Babci i Dziadka.
Uczniowie klasy III a PSSPdP w ramach przysposobienia do pracy doskonalili zawód kucharza - osoby przyrządzającej zgodnie z zasadami sztuki kulinarnej różnorodne potrawy.
W grudniowe czwartki uczniowie oddziału klas II+IIIa PSSPdP doskonalili umiejętności kulinarne i przygotowali pyszne pierogi z kapustą i grzybami oraz świąteczne pierniczki.
W listopadzie uczniowie klasy II+IIIa PSSPdP doskonalili umiejętność przygotowywania posiłków zgodnie z zasadami zdrowego odżywiania.
W roku szkolnym 2021/2022 uczniowie oddziału klas II+IIIa PSSPdP podczas zajęć z przysposobienia do pracy prowadzonych W KUCHENNYM ZACISZU będą pogłębiać wiadomości związane z żywieniem oraz doskonalić umiejętności sporządzania różnorodnych posiłków i przetworów.