Aktualności 2021/2022

Data: 2022-03-27 • Kategoria:

Aktualności 2021/2022

Aktualności

Kucharz zawód na topie

W dniu 12 maja 2022r. odbyło się kolejne spotkanie uczniów klas IIIa, II+IIIa, IIIc, IIId PSSPdP pod hasłem: „Kucharz - zawód na topie”, w ramach realizacji projektu edukacyjnego „Pogłębiamy wiedzę, nabywamy czynności zawodowe w wybranych zawodach”.

W pracowni krawieckiej

10.05.2022 r. uczniowie klas I, I+II, III PSSPdP wybrali się do pobliskiego zakładu krawieckiego. Celem wyjścia było zapoznanie z pracą krawcowej. Obejrzeliśmy wyposażenie techniczne, przybory krawieckie, materiały i wykroje.

Praca rolnika w kontekście powstawania produktów roślinnych i mlecznych

Dnia 09 maja 2022 r. w ramach Międzyklasowego projektu edukacyjnego,, Pogłębiamy wiedzę i nabywamy czynności zawodowe w wybranych zawodach, uczniowie klas III a, II+ III a, III c i III d PSSPdP uczestniczyli w warsztatach edukacyjnych pod hasłem,, Praca rolnika w kontekście powstawania produktów roślinnych i mlecznych".

Pomocnik w ogrodnictwie

W dniu 28 kwietnia 2022r. odbyło się kolejne spotkanie uczniów klas IIIa, II+IIIa, IIIc, IIId PSSPdP, w ramach realizacji projektu edukacyjnego „Pogłębiamy wiedzę, nabywamy czynności zawodowe w wybranych zawodach”. Omawiany zawód to pomocnik w ogrodnictwie.

Kolpolter

W dniu 27 kwietnia 2022 r. uczniowie klas ll + llla, llla, lllc i llld pogłębiali wiedzę dotyczącą pracy wykonywanej przez kolportera.

„Kulinarne potyczki” - „Parada przystawek”

„Parada przystawek” to przewodni motyw spotkania, które odbyło się w dniu 26 kwietnia w ramach Projektu „Kulinarne potyczki” skierowanego do uczniów klas szkoły przysposabiającej do pracy.

"Przygotowujemy się na Święta Wielkanocne"

"Przygotowujemy się na Święta Wielkanocne" W ramach przygotowania uczniów do prowadzenia gospodarstwa domowego uczniowie klasy IIIa na zajęciach z przysposobienia do pracy, przygotowali jaja faszerowane.

Zajączek wielkanocny

Podczas zajęć z przysposobienia do pracy, wspólnie z uczniami oddziału klas II+IIIa PSSPdP w ramach doskonalenia umiejętności krawieckich, postanowiliśmy zaprojektować i uszyć zajączka wielkanocnego.

Ogrodnik – zawód z pasją

Dnia 7 kwietnia, w ramach Międzyklasowego projektu edukacyjnego „Pogłębiamy wiedzę, nabywamy czynności zawodowe w wybranych zawodach”, uczniowie klas IIIa, II+IIIa, IIIc i IIId PSSPdP uczestniczyli w warsztatach edukacyjnych, na temat: Prace ogrodnicze - sadzenie i pielęgnacja róż, przeprowadzonych przez Panią Dorotę Obrębską.

Poznajemy zawód murarza

Uczniowie klasy II +III b PSSPdP uczestniczyli w cyklu zajęć poświęconych poznaniu specyfiki pracy murarza. Młodzież miała okazję poznać rodzaje narzędzi i materiałów wykorzystywanych na budowie oraz techniki wykonywania murowanych konstrukcji budowlanych.

Z wizytą w salonie fryzjersko – kosmetycznym

W dniu 31 marca 2022 roku uczniowie oddziału klas II+IIIa PSSPdP wzięli udział w zajęciach w salonie fryzjersko - kosmetycznym. Celem wizyty było poznanie zawodu fryzjera i kosmetyczki od strony praktycznej.

"Pomocnik sprzedawcy"

"Pomocnik sprzedawcy" zajęcia dla uczniów szkoły przysposabiającej do pracy w ramach projektu "Pogłębiamy wiedzę, nabywamy czynności zawodowe niezbędne w wybranych zawodach".

Zgłębiamy tajniki szycia na maszynie – szyjemy fartuchy kuchenne

W dniu 28.03.2022r. uczniowie oddziału klas II+IIIa PSSPdP uczestniczyli w zajęciach warsztatowych z Panią Anią na temat „ Zgłębiamy tajniki szycia na maszynie – szyjemy fartuchy kuchenne”.

Zagospodarowanie skrzynki na kwiaty - sadzimy bratki

W dniu 25.03.2022r. uczniowie klas IIId i II+IIIa PSSPdP zagospodarowali wykonaną wcześniej skrzynkę na kwiaty.

Domowe SPA dla dłoni

Aby pogłębić wiedzę na ten temat i nauczyć się domowych sposobów pielęgnacji dłoni wychowanki IV grupy wychowawczej, w dniu 24.03.2022r., wzięły udział w zajęciach warsztatowych pt. ,,Domowe SPA dla dłoni” prowadzonych metodą projektu.

„POMOCNIK PRACOWNIKA BIUROWEGO”

W dniu 23 marca uczniowie klas II+III a, III a, III c i III d szkoły przysposabiającej do pracy rozpoczęli Projekt na temat: „Prezentacja zawodów”. Jako pierwszy przedstawiony został zawód: „POMOCNIK PRACOWNIKA BIUROWEGO”

Nasze prace stolarskie – wykonanie skrzynki na kwiaty

W dniu 18 marca 2022r. zostały zorganizowane warsztaty dla uczniów klasy II+IIIa i IIId Publicznej Szkoły Specjalnej Przysposabiającej do Pracy na temat: nasze prace stolarskie – wykonanie skrzynki na kwiaty.

„Festiwal sałatek na każdą okazję”

„Festiwal sałatek na każdą okazję” pod takim hasłem odbyły się w dniu 16 marca kolejne zmagania kulinarne uczniów klas II+III a, III c i III d szkoły przysposabiającej do pracy.

Poznajemy pracę piekarza

15 marca z okazji Dnia Piekarza i Cukiernika uczniowie klas I, I+IIa, I+IIb, II+IIIb PSSPdP wzięli udział w zajęciach edukacyjnych, gdzie w ciekawy i praktyczny sposób zostali zapoznani z pracą piekarza oraz cukiernika.

Prace wykonywane w zawodzie pomocnik kucharza.

Uczniowie oddziału klas II+IIIa PSSPdP w dniu 02 marca uczestniczyli w kolejnych zajęciach dotyczących prac wykonywanych w zawodzie pomocnika kucharza.

Utrwalanie etapów i sposobów obróbki warzyw i ziemniaków

W lutym uczniowie oddziału klas II+IIIa PSSPdP pogłębiali wiedzę z zakresu wartości odżywczych warzyw.

„Kulinarne potyczki” i ”Talerz pełen zdrowia”

”Talerz pełen zdrowia” pod takim hasłem odbyły się w dniu 23 lutego zmagania kulinarne uczniów klas II+III a, III c i III d szkoły przysposabiającej do pracy.

W KUCHENNYM ZACISZU

W mijającym półroczu roku szkolnego 2021/2022 uczniowie oddziału klas II+IIIa PSSPdP podczas zajęć przysposobienia do pracy przyswajali wiadomości dotyczące czynności wykonywanych przez pomocnika kucharza.

W KUCHENNYM ZACISZU z uczniami oddziału klas II+IIIa PSSPdP

Styczeń to czas karnawału, wobec tego uczniowie klasy II+IIIa PSSPdP przygotowali podczas zajęć kulinarnych wyśmienite karnawałowe faworki oraz wytrawne naleśniki.

Profesja kucharza nie jest nam obca

W dniu 26 stycznia uczniowie klasy III d w ramach przysposobienia do pracy doskonalili umiejętności kulinarne kuchni meksykańskiej sporządzając QUESADILLĘ, na bazie tortilli z mięsem mielonym przyprawianym warzywnymi w sosie meksykańskim.

Karnawałowe przysmaki wykonane W KUCHENNYM ZACISZU przez uczniów oddziału klas II+IIIa Publicznej Szkoły Specjalnej Przysposabiającej do Pracy

Styczeń to czas karnawału, wobec tego uczniowie oddziału klas II+IIIa PSSPdP podczas zajęć kulinarnych sporządzili wyśmienite karnawałowe faworki i wytrawne naleśniki, nabywając umiejętności przygotowania ciasta naleśnikowego oraz ciasta na faworki. Wykonanie potraw okazało się bardzo miłym doświadczeniem i dostarczyło uczniom wiele radości, a zarazem dumy ze kulinarnych poczynań. Faworki uczniowie postanowili podarować swoim babciom i dziadkom z okazji ich święta, tj. Dnia Babci i Dziadka.

doskonalimy zawód kucharza

Uczniowie klasy III a PSSPdP w ramach przysposobienia do pracy doskonalili zawód kucharza - osoby przyrządzającej zgodnie z zasadami sztuki kulinarnej różnorodne potrawy.

Wigilijne pierogi i świąteczne pierniczki przygotowane W KUCHENNYM ZACISZU

W grudniowe czwartki uczniowie oddziału klas II+IIIa PSSPdP doskonalili umiejętności kulinarne i przygotowali pyszne pierogi z kapustą i grzybami oraz świąteczne pierniczki.

Słodkie pyszności przygotowane W KUCHENNYM ZACISZU

W listopadzie uczniowie klasy II+IIIa PSSPdP doskonalili umiejętność przygotowywania posiłków zgodnie z zasadami zdrowego odżywiania.

W KUCHENNYM ZACISZU z uczniami oddziału klas II+IIIa PSSPdP

W roku szkolnym 2021/2022 uczniowie oddziału klas II+IIIa PSSPdP podczas zajęć z przysposobienia do pracy prowadzonych W KUCHENNYM ZACISZU będą pogłębiać wiadomości związane z żywieniem oraz doskonalić umiejętności sporządzania różnorodnych posiłków i przetworów.