W KUCHENNYM ZACISZU z uczniami oddziału klas II+IIIa PSSPdP

Data: 2022-01-26 • Kategoria: Ogólne informacje

W KUCHENNYM ZACISZU z uczniami oddziału klas II+IIIa Publicznej Szkoły Specjalnej Przysposabiającej do Pracy

Styczeń to czas karnawału, wobec tego uczniowie klasy II+IIIa PSSPdP przygotowali podczas zajęć kulinarnych wyśmienite karnawałowe faworki oraz wytrawne naleśniki.

KARNAWAŁOWE FAWORKI

Składniki:

  1. 2 szklanki mąki
  2. 4 żółtka
  3. 3 łyżki śmietany 18%
  4. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  5. 1 łyżeczka spirytusu lub octu
  6. Olej do smażenia
  7. Cukier puder do posypania

Przygotowanie:

1.Wszystkie składniki zagniatamy.

2. Wyrabiamy jeszcze ciasto kilka minut.

3. Dzielimy ciasto na mniejsze placki i rozwałkowujemy je cienko na bibułkę (1mm).

4. kroimy nożem na paski: szerokość ok.4cm, długość ok. 10cm, nacinamy środek 2-3 cm i przez nacięty otwór przewijamy jedną część ciasta.

5. Rozgrzewamy olej na patelni lub w innym naczyniu dużą ilość około

4-5cm oleju w naczyniu.

  1. Kładziemy faworki i po około 1-2 minutach przewracamy je na drugą stronę.
  2. Wykładamy faworki, odsączamy na ręczniku papierowym.
  3. Wsypujemy cukier puder na sitko i posypuje faworki.

GOTOWE! Zjadamy ze smakiem.

WYTRAWNE NALEŚNIKI

Składniki:

  1. Mąka -3szklanki
  2. Jaja – 2sztuki
  3. Mleko- 2 szklanki
  4. Woda gazowana – 0,5 szklanki
  5. Szczypta soli
  6. Olej – 4 łyżki
  7. Plastry sera żółtego np. Gouda
  8. Parówki
  9. Ketchup

Przygotowanie:

Do miski wbijamy jajka, miksujemy mikserem około 3minut, dodajemy mleko, wodę, mąkę, szczyptę soli. Wszystko miksujemy około 3- 5minut. Na koniec dodajemy olej około 4 łyżek stołowych. Jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie dodajemy mąkę, jeśli zbyt gęste dodajemy mleko lub wodę. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany.

Rozgrzewamy patelnię, wlewamy na nią odrobinę oleju i rozprowadzamy równomiernie po patelni. Ciasto należy zamieszać i nabrać na chochlę, wlewamy na patelnię i czekamy, aż na wolnym ogniu podpiecze się naleśnik, następnie przewracamy naleśnik, kiedy zarumieni się zdejmujemy go z patelni. Po upieczeniu kilku naleśników, wypełniamy je nadzieniem. Rozkładamy pojedynczo naleśniki, smarujemy ketchupem, układamy plastry sera, potem parówkę na brzegu naleśnika, zwijamy ścisło naleśnik. Naleśniki układamy na rozgrzanej patelni, z niewielką ilością oleju i podgrzewamy, obracając naleśniki, tak żeby ser roztopił się, a naleśniki przyrumieniły.

SMACZNEGO!

Nauczyciel przysposobienia do pracy

Anna Kuczyńska