Słodkie pyszności przygotowane W KUCHENNYM ZACISZU

Data: 2021-11-18 • Kategoria: Ogólne informacje

Słodkie pyszności przygotowane W KUCHENNYM ZACISZU przez uczniów oddziału klas II+IIIa PSSPdP jako propozycje na spotkania z przyjaciółmi

W listopadzie uczniowie klasy II+IIIa PSSPdP doskonalili umiejętność przygotowywania posiłków zgodnie z zasadami zdrowego odżywiania. Utrwalali kaloryczność wybranych potraw oraz czas ich spalania. Zgłębiali wiedzę oraz technikę sporządzania i pieczenia gofrów oraz przygotowywania ciast kruchych. Doskonalili umiejętność korzystania z podanych przepisów.

Zamieszczamy przepis na szybkie ciasto bez pieczenia oraz gofry z bitą śmietaną i owocami.

CIASTO NA SPOTKANIE Z PRZYJACIÓŁMI

Składniki:

  1. Paczka wafli
  2. Śmietana 30% lub 36% - 200ml
  3. Cukier puder ( 2-3 łyżki stołowe )
  4. Czekolada gorzka lub mleczna ( na polewę)
  5. Konfitura ( np. wiśniowa, morelowa)

Przygotowanie:

1.Śmietanę ubijamy mikserem na sztywno masę, dodajemy cukier do smaku (2-3 łyżki stołowe) i jeszcze chwilę ubijamy.

2.Wafel smarujemy konfiturą, potem bitą śmietaną.

3.Układamy kolejny wafel, smarujemy konfiturą, bitą śmietaną, układamy owoce oraz kolejny wafel.

4.Ostatni wafel dekorujemy roztopioną czekoladą według własnego pomysłu.

5.Odstawiamy do lodówki na minimum 10 minut.

6.Kroimy na kawałki i zjadamy!

GOFRY Z BITĄ ŚMIETANĄ I OWOCAMI

Składniki:

  1. 3 jajka
  2. ½ łyżeczki cukru waniliowego
  3. 3 czubate łyżeczki cukru pudru
  4. 1.5 – 2 szklanek mąki (250g – u nas mąka orkiszowa jasna 700)
  5. 0.5 szklanki oleju (150 ml)
  6. 0.75 szklanki mleka (150 ml)
  7. 1/3 szklanki wody gazowanej mineralnej (50ml)
  8. Szczypta soli
  9. Śmietana 30% lub 36%
  10. Cukier puder, konfitury, owoce, czekolada

Przygotowanie:

1.Połącz wszystkie sypkie produkty w misce.

2.Ubij jaja na puszystą masę.

3. Dodaj mleko i wodę oraz sypkie produkty.

4. Miksuj mikserem do połączenia składników, ciasto powinno mieć średnio gęstą konsystencję, w razie potrzeby dodaj łyżkę mąki lub dolej wody mineralnej.

5.Odstaw ciasto na 10 min.

6.W tym czasie rozgrzej gofrownicę i wypiekaj.

7.Ubij bitą śmietanę i dodaj do niej cukier do smaku, jeszcze chwilę ubijaj.

8. Dekoruj gofry według uznania.

SMACZNEGO!

Nauczyciel przysposobienia do pracy

Anna Kuczyńska