W KUCHENNYM ZACISZU z uczniami oddziału klas II+IIIa PSSPdP

Data: 2021-10-14 • Kategoria: Ogólne informacje

W roku szkolnym 2021/2022 uczniowie oddziału klas II+IIIa PSSPdP podczas zajęć z przysposobienia do pracy prowadzonych W KUCHENNYM ZACISZU będą pogłębiać wiadomości związane z żywieniem oraz doskonalić umiejętności sporządzania różnorodnych posiłków i przetworów. Wszystkie potrawy i przetwory będą powstawać z przepisów podanych przez przyjaciół bądź zaczerpniętych z Internetu, które zamieścimy na stronie. We wrześniu i październiku utrwalaliśmy podstawowe grupy produktów i wartości odżywcze wybranych produktów spożywczych oraz rolę jaką pełnią dla naszego zdrowia. Doskonaliliśmy umiejętności kulinarne przygotowując pyszne tosty z wędliną i serem oraz sałatkę z warzywami. Poniżej prezentujemy przepisy.

TOSTY Z SEREM I SZYNKĄ

Składniki:

  1. Chleb tostowy
  2. Ser żółty ( np. gouda, około 10 plastrów, w zależności ile chcemy przygotować tostów- 1 plaster na 1 tost)
  3. Szynka
  4. Cebula
  5. Masło
  6. Ketchup

Przygotowanie:

1.Kroimy szynkę w plastry, ewentualnie używamy już pokrojonej.

2.Cebulę kroimy w piórka.

3.Kromki chleba smarujemy masłem, układamy wędlinę, cebulę, ser, przykrywamy drugą kromką chleba.

4.W międzyczasie nagrzewamy toster.

5.Układamy w nim przygotowane tosty, zapiekamy.

6.Gotowe tosty przecinamy na trójkąty i jemy.

SMACZNEGO!

.

JESIENNA SAŁATKA JARZYNOWA

Składniki:

  1. 3 jajka
  2. 5 średnich marchewek
  3. 2 jabłka winne
  4. 1 puszka kukurydzy
  5. 1 puszka groszku
  6. 1 puszka czerwonej fasolki
  7. 1 por
  8. 2 średnie pietruszki (korzeń)
  9. 5 łyżek majonezu ( np. dekoracyjny)
  10. Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

1.Umyj warzywa, obierz ze skórki, ugotuj w lekko osolonej wodzie (ok. 15min.) aż będą miękkie, ale nie rozgotowane.

2.Ugotuj na twardo jajka (czas gotowania –8-9min.).

3.Wyjmij warzywa z puszek, odsącz na sicie i przemyj wodą, wyłóż do miski.

4.Pora obierz, odetnij zieloną część, poszatkuj drobno pora, przełóż do miski.

5.Obierz jabłka, pokrój w drobną kostkę.

6.Jajka, marchew, pietruszkę pokrój w drobną kostkę i dodaj do miski, do pozostałych warzyw.

7.Dodaj majonez, sól i pieprz do smaku, wymieszaj wszystkie składniki. Gotowe.

SMACZNEGO!

Nauczyciel przysposobienia do pracy

Anna Kuczyńska