W KUCHENNYM ZACISZU z uczniami oddziału klas II+IIIa PSSPdP
Data: 2021-10-14 • Kategoria: Ogólne informacje
W roku szkolnym 2021/2022 uczniowie oddziału klas II+IIIa PSSPdP podczas zajęć z przysposobienia do pracy prowadzonych W KUCHENNYM ZACISZU będą pogłębiać wiadomości związane z żywieniem oraz doskonalić umiejętności sporządzania różnorodnych posiłków i przetworów. Wszystkie potrawy i przetwory będą powstawać z przepisów podanych przez przyjaciół bądź zaczerpniętych z Internetu, które zamieścimy na stronie. We wrześniu i październiku utrwalaliśmy podstawowe grupy produktów i wartości odżywcze wybranych produktów spożywczych oraz rolę jaką pełnią dla naszego zdrowia. Doskonaliliśmy umiejętności kulinarne przygotowując pyszne tosty z wędliną i serem oraz sałatkę z warzywami. Poniżej prezentujemy przepisy.
TOSTY Z SEREM I SZYNKĄ
Składniki:
- Chleb tostowy
- Ser żółty ( np. gouda, około 10 plastrów, w zależności ile chcemy przygotować tostów- 1 plaster na 1 tost)
- Szynka
- Cebula
- Masło
- Ketchup
Przygotowanie:
1.Kroimy szynkę w plastry, ewentualnie używamy już pokrojonej.
2.Cebulę kroimy w piórka.
3.Kromki chleba smarujemy masłem, układamy wędlinę, cebulę, ser, przykrywamy drugą kromką chleba.
4.W międzyczasie nagrzewamy toster.
5.Układamy w nim przygotowane tosty, zapiekamy.
6.Gotowe tosty przecinamy na trójkąty i jemy.
SMACZNEGO!
.
JESIENNA SAŁATKA JARZYNOWA
Składniki:
- 3 jajka
- 5 średnich marchewek
- 2 jabłka winne
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka groszku
- 1 puszka czerwonej fasolki
- 1 por
- 2 średnie pietruszki (korzeń)
- 5 łyżek majonezu ( np. dekoracyjny)
- Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
1.Umyj warzywa, obierz ze skórki, ugotuj w lekko osolonej wodzie (ok. 15min.) aż będą miękkie, ale nie rozgotowane.
2.Ugotuj na twardo jajka (czas gotowania –8-9min.).
3.Wyjmij warzywa z puszek, odsącz na sicie i przemyj wodą, wyłóż do miski.
4.Pora obierz, odetnij zieloną część, poszatkuj drobno pora, przełóż do miski.
5.Obierz jabłka, pokrój w drobną kostkę.
6.Jajka, marchew, pietruszkę pokrój w drobną kostkę i dodaj do miski, do pozostałych warzyw.
7.Dodaj majonez, sól i pieprz do smaku, wymieszaj wszystkie składniki. Gotowe.
SMACZNEGO!
Nauczyciel przysposobienia do pracy
Anna Kuczyńska