Profesja kucharza nie jest nam obca
Data: 2022-01-26 • Kategoria: Ogólne informacje
W dniu 26 stycznia uczniowie klasy III d w ramach przysposobienia do pracy doskonalili umiejętności kulinarne kuchni meksykańskiej sporządzając QUESADILLĘ, na bazie tortilli z mięsem mielonym przyprawianym warzywnymi w sosie meksykańskim.
Na okres zbliżających się ferii zimowych, uczniowie tej klasy w ciągu ostatnich dni szlifowali różne dania na bazie placków z tortilli, jako szybkie dania na różne okazje. Jednym z takich przysmaków jest QUESADILLA, która podbiła podniebienia nie tylko uczniów tej klasy, ale rodziców i okazjonalnych gości, którzy mieli możliwość degustowania tego przepysznego smakołyku. Od tych zajęć jest to popisowe danie na okazjonalne spotkania w wykonaniu uczniów klasy III d.
W zawodzie kucharza ważne jest doskonałe przygotowanie w zakresie znajomości technik i podstawowych przepisów, ale nie są to najbardziej istotne kwestie w tej profesji. Ważniejsze są:
- pasja związana z przygotowywaniem potraw i poznawaniem kuchni z całego świata,
- kreatywność – niezbędna do tworzenia autorskich przepisów i innowacyjnego podejścia do klasycznych receptur,
- zdolności manualne,
- umiejętność pracy w stresie,
- doskonała organizacja pracy własnej,
- ponadprzeciętnie rozwinięty zmysł smaku – od niego wszystko się zaczyna.
Tych ważnych cech nie brakuje uczniom klasy III d szkoły przysposabiającej, którzy są chętni do pracy w związanej z zawodem kucharza.
Nauczyciel przysposobienia do pracy: Mariola Żebrowska