Wigilijne pierogi i świąteczne pierniczki przygotowane W KUCHENNYM ZACISZU
Data: 2021-12-15 • Kategoria: Ogólne informacje
Wigilijne pierogi i świąteczne pierniczki przygotowane W KUCHENNYM ZACISZU z uczniami oddziału klas II+IIIa Publicznej Szkoły Specjalnej Przysposabiającej do Pracy
W grudniowe czwartki uczniowie oddziału klas II+IIIa PSSPdP doskonalili umiejętności kulinarne i przygotowali pyszne pierogi z kapustą i grzybami oraz świąteczne pierniczki. Zgromadzili niezbędne produkty, przybory oraz naczynia kuchenne, pamiętając o właściwej organizacji stanowiska pracy. Następnie zgodnie z posiadanymi przepisami wykonywali poszczególne etapy pracy. W ten sposób sporządzili świąteczne pierniki i wigilijne pierogi.
Przepisy zostały pozyskane od zaprzyjaźnionych osób i są godne polecenia!
ŚWIĄTECZNE PIERNIKI
Składniki:
- 3 jaja całe
- 3 szklanki mąki ( u nas mąka orkiszowa typ jasna 700)
- 0.5 kostki masła
- 4 łyżki miodu naturalnego
- 0.5 szklanki cukru pudru
- 0.5 łyżeczki sody
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- Przyprawa do pierników (połowa opakowania)
- 1-2 łyżki powideł śliwkowych (opcjonalnie)
- Lukier do ozdabiania pierniczków
Przygotowanie:
1.Rozpuścić masło i miód. Przestudzić.
2.Połączyć wszystkie sypkie produkty.
3.Do sypkich produktów dodać jajka, masło, miód i powidła, zagnieść ciasto. Ciasto powinno być plastyczne.
4.Ciasto podzielić na niewielkie części. Każdy kawałek ciasta rozwałkować na grubość ok. 5- 6 mm, wykrawać foremkami pierniczki.
5.Ułożyć pierniczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
6.Rozgrzać piekarnik do temperatury 180st.C.
7.Piec w rozgrzanym piekarniku, w temperaturze 180 st. C ok. 12-14 min. na środkowym poziomie.
8.Po upieczeniu pierniczków udekorować je lukrem według uznania.
SMACZNEGO!
PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
Składniki:
- 1kg mąki ( u nas orkiszowa typ jasna 700)
- 1 całe jajko, 2 żółtka
- Około 1,5 szklanki ciepłej wody
- 3 łyżki masła
- Szczypta soli
Farsz:
Gotujemy kapustę kiszoną z grzybami, z dodatkiem oleju (np. lniany) oraz dodajemy przyprawy (listek laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz do smaku). Kapustę ugotowaną i wystudzoną, szatkujemy nożem. Mocno odsączamy farsz na sicie.
Przygotowanie:
1.Jajka ubijamy mikserem, dodajemy mąkę, szczyptę soli, roztopione, lekko ostudzone masło, ciepłą wodę i zagniatamy ciasto. Można wyrobić ciasto w misie robota kuchennego. Ciasto powinno być elastyczne.
2.Dzielimy ciasto na mniejsze placki.
3.Rozwałkowujemy je dość cienko (ok. 4mm), pamiętając o podsypywaniu ciasta mąką.
4.Wykrawamy szklanką kółka na pierożki i nadziewamy farszem.
5.Zlepiamy dokładnie pierogi, pamiętamy, aby cały podsypywać mąką, żeby ciasto nie przylepiło się do stolnicy.
6.Wrzucamy pierogi na gotującą, osoloną wodę, z dodatkiem 2-3 łyżek oleju.
7.Gotujemy ok. 4-5 min.
8.Wyjmujemy na talerz, można przelać na sicie zimną wodą.
SMACZNEGO!
Z podanej porcji ulepimy 100 pysznych pierogów!
Nauczyciel przysposobienia do pracy
Anna Kuczyńska