Wigilijne pierogi i świąteczne pierniczki przygotowane W KUCHENNYM ZACISZU

Data: 2021-12-15 • Kategoria: Ogólne informacje

Wigilijne pierogi i świąteczne pierniczki przygotowane W KUCHENNYM ZACISZU z uczniami oddziału klas II+IIIa Publicznej Szkoły Specjalnej Przysposabiającej do Pracy

W grudniowe czwartki uczniowie oddziału klas II+IIIa PSSPdP doskonalili umiejętności kulinarne i przygotowali pyszne pierogi z kapustą i grzybami oraz świąteczne pierniczki. Zgromadzili niezbędne produkty, przybory oraz naczynia kuchenne, pamiętając o właściwej organizacji stanowiska pracy. Następnie zgodnie z posiadanymi przepisami wykonywali poszczególne etapy pracy. W ten sposób sporządzili świąteczne pierniki i wigilijne pierogi.

Przepisy zostały pozyskane od zaprzyjaźnionych osób i są godne polecenia!

ŚWIĄTECZNE PIERNIKI

Składniki:

  1. 3 jaja całe
  2. 3 szklanki mąki ( u nas mąka orkiszowa typ jasna 700)
  3. 0.5 kostki masła
  4. 4 łyżki miodu naturalnego
  5. 0.5 szklanki cukru pudru
  6. 0.5 łyżeczki sody
  7. 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  8. 3 łyżki kakao
  9. Przyprawa do pierników (połowa opakowania)
  1. 1-2 łyżki powideł śliwkowych (opcjonalnie)
  2. Lukier do ozdabiania pierniczków

Przygotowanie:

1.Rozpuścić masło i miód. Przestudzić.

2.Połączyć wszystkie sypkie produkty.

3.Do sypkich produktów dodać jajka, masło, miód i powidła, zagnieść ciasto. Ciasto powinno być plastyczne.

4.Ciasto podzielić na niewielkie części. Każdy kawałek ciasta rozwałkować na grubość ok. 5- 6 mm, wykrawać foremkami pierniczki.

5.Ułożyć pierniczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

6.Rozgrzać piekarnik do temperatury 180st.C.

7.Piec w rozgrzanym piekarniku, w temperaturze 180 st. C ok. 12-14 min. na środkowym poziomie.

8.Po upieczeniu pierniczków udekorować je lukrem według uznania.

SMACZNEGO!

PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

Składniki:

  1. 1kg mąki ( u nas orkiszowa typ jasna 700)
  2. 1 całe jajko, 2 żółtka
  3. Około 1,5 szklanki ciepłej wody
  4. 3 łyżki masła
  5. Szczypta soli

Farsz:

Gotujemy kapustę kiszoną z grzybami, z dodatkiem oleju (np. lniany) oraz dodajemy przyprawy (listek laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz do smaku). Kapustę ugotowaną i wystudzoną, szatkujemy nożem. Mocno odsączamy farsz na sicie.

Przygotowanie:

1.Jajka ubijamy mikserem, dodajemy mąkę, szczyptę soli, roztopione, lekko ostudzone masło, ciepłą wodę i zagniatamy ciasto. Można wyrobić ciasto w misie robota kuchennego. Ciasto powinno być elastyczne.

2.Dzielimy ciasto na mniejsze placki.

3.Rozwałkowujemy je dość cienko (ok. 4mm), pamiętając o podsypywaniu ciasta mąką.

4.Wykrawamy szklanką kółka na pierożki i nadziewamy farszem.

5.Zlepiamy dokładnie pierogi, pamiętamy, aby cały podsypywać mąką, żeby ciasto nie przylepiło się do stolnicy.

6.Wrzucamy pierogi na gotującą, osoloną wodę, z dodatkiem 2-3 łyżek oleju.

7.Gotujemy ok. 4-5 min.

8.Wyjmujemy na talerz, można przelać na sicie zimną wodą.

SMACZNEGO!

Z podanej porcji ulepimy 100 pysznych pierogów!

Nauczyciel przysposobienia do pracy

Anna Kuczyńska