„Kulinarne potyczki” - „Parada przystawek”

Data: 2022-04-26 • Kategoria: Ogólne informacje

„Kulinarne potyczki” uczniów szkoły przysposabiającej do pracy runda trzecia „Parada przystawek” to przewodni motyw spotkania, które odbyło się w dniu 26 kwietnia w ramach Projektu „Kulinarne potyczki” skierowanego do uczniów klas szkoły przysposabiającej do pracy. W spotkaniu udział brali uczniowie z klas: III a, II+III a +III c + III d. Spotkanie przebiegało w następujących etapach: etap pierwszy to konkurs wiedzowy, który miał sprawdzić wiedzę związaną z kulinariami, a szczególnie dotyczącą: produktów, przypraw i potraw. Do konkursu przystąpili przedstawiciele z każdej klasy. Uczniowie zaprezentowali w podstawowej części wyrównany poziom związany z wiedzą kulinarną. Po dogrywce udało wyłonić się zwycięzców. Pierwsze miejsce zdobyła Patrycja Chrzanowska, drugie Patrycja Napiórkowska, trzecie Mateusz Obrębski, czwarte Arkadiusz Borkowski. Kolejny etap to prezentacja sporządzonych przystawek przez poszczególne zespoły klasowe. Prezentacja polegała na słownym zaprezentowaniu wykonanej potrawy, następnie uczestnicy spotkania ocenili wygląd i oryginalność przygotowanych przystawek. Wyłonione jury po degustacji wydało werdykt odnośnie kolejności przystawek według smaków. Po ogłoszeniu wyników i rozdaniu dyplomów, ogłoszony został temat następnego spotkania, który został przyjęty brawami, to znak dla organizatorów, że ta forma i rodzaj zajęć spotykają się z dużym zainteresowaniem uczniów i oczekiwaniem na następne spotkanie.

Organizatorzy: Anna Kuczyńska, Żaneta Tkaczyk, Mariola Żebrowska, Anna Matusiak - nauczyciele przysposobienia do pracy