Poznajemy pracę piekarza

Data: 2022-03-15 • Kategoria:

15 marca z okazji Dnia Piekarza i Cukiernika uczniowie klas I, I+IIa, I+IIb, II+IIIb PSSPdP wzięli udział w zajęciach edukacyjnych, gdzie w ciekawy i praktyczny sposób zostali zapoznani z pracą piekarza oraz cukiernika. Podczas zajęć młodzież rozwiązywała zagadki związane z tematem zajęć, oglądała filmy zawodoznawcze „Piekarz”, „Cukiernik”. Rozmawialiśmy o tym, jakie znaczenie mają dla nas te zawody, a także o produktach pochodzących z piekarni i cukierni.

Cukiernik i piekarz to rzemieślnicze zawody o dłu­giej tradycji w Polsce. Profesje niezwykle trudne, wymagające ogromnej wiedzy i praktycznych umiejętności, a także ta­lentu. W zawodzie cukiernika i piekarza szczególnie ważna jest precyzyjność i sprawność sensomotoryczna (zmysł smaku, wrażliwość węchowa i czucie dotykowe), które są niezbędne przy ocenie organoleptycznej produkowanych wyrobów. To dzięki pasji piekarzy i cukierników oraz ich ciężkiej pracy, możemy codziennie cieszyć się smakiem chleba czy bułek, drożdżówek, pączków oraz innych słodkich rarytasów.

Po części teoretycznej przyszła pora na praktykę oraz kulinarne eksperymenty. Uczniowie zamienili się w cukierników i każdy mógł przygotować własne ciasteczka. Przekąski w postaci świeżych, chrupiących ciastek francuskich samodzielnie zrobionych smakowały wyśmienicie.

Sepełowska Olga, Orłowska Hanna, Bandurska Małgorzata, Wiśniewska Wiesława, Jakubowska Małgorzata, Tetwejer Marta.