Utrwalanie etapów i sposobów obróbki warzyw i ziemniaków
Data: 2022-02-28 • Kategoria: Ogólne informacje
Doskonalenie czynności wykonywanych przez pomocnika kucharza- utrwalanie etapów i sposobów obróbki warzyw i ziemniaków, sporządzanie prostych potraw
W lutym uczniowie oddziału klas II+IIIa PSSPdP pogłębiali wiedzę z zakresu wartości odżywczych warzyw. Wymieniali zawarte w nich witaminy, składniki mineralne oraz jaką pełnią funkcję w naszym organizmie. W KUCHENNYM ZACISZU doskonalili etapy i sposoby obróbki wstępnej wybranych warzyw wykonując zadania tj.: krojenie na krążki, półkrążki, ćwierćkrążki, słupki, pierścienie i plastry. Utrwalili wiedzę dotyczącą kolejnych jej etapów: oczyszczania, mycia, sortowania, oczkowania, rozdrabniania i płukania produktów oraz wykorzystanych narzędzi w tym celu. Następnie z warzyw po dokonanej obróbce wstępnej przygotowali proste danie - tortillę z warzywami jako pomysł na smaczny posiłek o każdej porze dnia.
Składniki:
- 1 opakowanie tortilli
- 2 papryki kolorowe
- 3 pomidory malinowe średniej wielkości
- sałata ( np. torebka mieszanki sałat)
- 2 ogórki zielone
- 1 pęczek rzodkiewek
- 2 cebule
- Ser żółty w plastrach
- Sól, pieprz
- Ketchup
Przygotowanie:
Paprykę kroimy w słupki, pomidory w ćwierćkrążki, ogórki w słupki lub półkrążki, rzodkiewkę w krążki, cebulę w półkrążki. Pokrojone warzywa posypujemy odrobiną soli i pieprzu. Cebulę podsmażamy na oleju. Placki tortilli smarujemy ketchupem i układamy ser żółty, sałatę, cebulkę, pokrojone warzywa tj. pomidory, paprykę, rzodkiewkę, ogórek. Zwijamy tortillę i układamy na lekko rozgrzanej patelni, opiekamy z obu stron, około 2-3 min. z każdej strony. Gotowe!
Nauczyciel przysposobienia do pracy
Anna Kuczyńska