Bożonarodzeniowe klimaty…

Data: 2022-12-20 • Kategoria: Ogólne informacje

W dniu 20 grudnia odbyło się kolejne spotkanie uczniów klas: I+IIIa, IIIa, IIIb i IIIc w ramach projektu: „Gospodarz na medal”, które przebiegało w świątecznym nastroju.

Część warsztatowa została poprzedzona prezentacją na temat: „Tradycje i zwyczaje Bożego Narodzenia w Polsce”, która wprowadziła uczestników w świąteczną atmosferę. Podczas kolejnego etapu uczniowie poznali proste pomysły nakrycia wigilijnego stołu oraz świąteczne dekoracje w tym stroiki i świąteczne serwetki. Uczestnicy poznali zasady ustawienia zastawy stołowej oraz praktyczne sposoby składania serwetek, które nadanym kształtem zachwycą gości.

W części dotyczącej kulinariów, przewodnim tematem były świąteczne ciasta i ciasteczka. W tej turze, wszyscy uczestnicy spotkania wcielili się w rolę jurorów i degustowali przygotowane wypieki, oceniając je w następujących kategoriach:

  • prezentację ciasta
  • walory smakowe
  • oryginalność wykonanego ciasta
  • wizualną estetykę dania

Degustacja przygotowanych świątecznych smakołyków przebiegała przy słuchaniu kolęd, które były wcześniej prezentowane przez uczestników tej sesji.

Spotkanie wykazało, iż uczniowie są przygotowani do pomocy i wsparcia swoich rodzin w świątecznych przygotowaniach i formalnie zasłużyli na miano pomocników domowych.

Organizatorzy: Ewelina Chrzanowska, Anna Kuczyńska, Anna Matusiak, Mariola Żebrowska - nauczyciele przysposobienia do pracy