Cudowna moc kiszonek

Data: 2021-10-21 • Kategoria: Ogólne informacje

W dniu 21 października 2021 r. wychowankowie Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego w Pułtusku uczestniczyli w warsztatach kulinarnych w ramach Akcji Ośrodkowy Dzień Zdrowego Odżywiania pod hasłem „Cudowna moc kiszonek”. Podczas zajęć wychowankowie zapoznali się z walorami smakowymi i zdrowotnymi popularnego polskiego przysmaku, jakim jest kiszona kapusta. Kiszona kapusta, oprócz walorów smakowych, jest cennym źródłem witamin. W pierwszej części zajęć wszystkie grupy wychowawcze wykonały surówkę z wykorzystaniem warzyw i owoców: kapusty kiszonej, marchewki, cebuli, jabłka, pietruszki, rzodkiewki. Wszyscy pamiętali o zachowaniu zasad bezpieczeństwa i higieny pracy podczas wykonywania posiłków. W drugiej części zajęć wychowankowie zapoznali się z etapami kiszenia kapusty oraz z przyprawami niezbędnymi do jej zakiszenia. Poszatkowaną kapustę wrzucali do przygotowanego w tym celu garnka glinianego a także marchew i przyprawy, posypując każdą warstwę solą, i dokładnie ugniatając w garnku, aż kapusta puściła sok.

Po wytrwałej pracy przyszedł czas na degustację, siedząc przy stole i zajadając się surówką warzywno – owocową, mogli ocenić efekty wspólnego wysiłku, a co więcej poszerzyć wiedzę na temat zdrowego odżywiania się.

Organizatorzy: Edyta Nowalińska, Ewa Tomczyk-Kamińska, Adam Mościcki