Gastronomia moją pasją i szansą na zdrowie

Data: 2020-05-27 • Kategoria: Ogólne informacje

Uczniowie klasy IIb i IIIc Publicznej Szkoły Specjalnej Przysposabiającej do Pracy w Pułtusku, w Specjalnym Ośrodku Szkolno- Wychowawczym im. Anny Karłowicz od września 2019 r. realizują trwający trzy lata Program działań integrujących uczniów Publicznej Szkoły Specjalnej Przysposabiającej do Pracy ze środowiskiem lokalnym pod hasłem „Gastronomia moją pasją i szansą na zdrowie”. Założeniem programu jest pogłębienie wiedzy gastronomicznej, rozwijanie zainteresowań kulinarnych oraz zdobywanie informacji na temat zdrowego odżywiania uczniów.

W związku ze zdalnym nauczaniem, uczniowie nie zwalniają tempa. Realizują założenia programu w miarę możliwości, włączając w działania swoich domowników.

W bieżącym miesiącu została nawiązana współpraca z dietetykiem- Panią Małgorzatą Piszewską- Gadkowską, lokalnym specjalistą ds. żywienia człowieka, która opracowała informację na temat wybranych witamin. Materiały zostały opublikowane w ramach zdalnego nauczania na naszym szkolnym Facebooku, tak, aby dotarły nie tyko do uczestników programu, ale do pozostałych uczniów naszego Ośrodka.

Uczniowie klasy IIb PSSPdP w ramach realizacji programu, mając na uwadze informacje opracowane przez dietetyka przygotowują wraz z domownikami zdrowe potrawy.

Żaneta Tkaczyk