Kulinarne podróże

Data: 2023-06-22 • Kategoria: Ogólne informacje

W roku szkolnym 2022/2023 była realizowana innowacja pedagogiczna „Kulinarne podróże”. Innowacją zostali objęci uczniowie z klas II+IIIa oraz II+IIIc Publicznej Szkoły Specjalnej Przysposabiającej do Pracy w Pułtusku w SOSW im. Anny Karłowicz w Pułtusku.

Zajęcia odbywały się zgodnie z ustalonym harmonogramem co 4 tygodnie. Podczas każdych zajęć uczniowie wzbogacali swoją wiedzę o świecie ze szczególnym uwzględnieniem preferencji kulinarnych innych narodów. Uczniowie poznali tradycyjne potrawy pochodzące z kuchni : włoskiej, francuskiej, greckiej, hiszpańskiej, meksykańskiej. W trakcie zajęć prowadzonych w ramach innowacji uczniowie rozwinęli swoje umiejętności kulinarne, utrwalili wiedzę z zakresu BHP podczas pracy w kuchni. Zapoznali się ze sposobami przyrządzenia wybranych potraw oraz przekąsek. Rozwinęli i udoskonalili funkcjonowanie zmysłów smaku i zapachu, tak istotnych podczas przygotowywania i smakowania potraw. Nabyli umiejętności estetycznego nakrywania do stołu i efektownego eksponowania przygotowanego dania. Wspólna praca wpłynęła na rozwój umiejętności współdziałania w grupie zaś poczucie sprawstwa pozwoliło podnieść poziom samooceny uczniów. Podsumowując należy uznać, iż udział uczniów w innowacji był atrakcyjną formą zajęć, która wpłynęła na ich rozwój intelektualny i społeczny co w rezultacie pozwoli im w przyszłości dalej rozwijać swoje pasje podróżniczo – kulinarne oraz kompetencje zawodowe.

Monika Melnicka

Hanna Orłowska