Pilotażowe kursy zawodowe

Data: 2023-06-22 • Kategoria: Ogólne informacje

Grupa uczniów Publicznej Szkoły Specjalnej Przysposabiającej do Pracy, będący za kilka miesięcy absolwentami szkoły, w okresie od kwietnia do czerwca miała możliwość uczestnictwa w kursach przygotowujących do egzaminów sprawdzających w zawodzie kucharz - pięcioro uczniów, dwóch uczniów uczestniczyło w kursie mechanik pojazdów samochodowych i jeden uczeń w obrębie zawodu mechanik - operator pojazdów i maszyn rolniczych.

Był to pilotażowy projekt wolontarystyczny zorganizowany przez Cech Rzemiosł Różnych i Przedsiębiorczości w Pułtusku w ramach zadania oświatowego mieszczącego się w obrębie misji statutowej Cechu, adresowany do Publicznej Szkoły Specjalnej Przysposabiającej do Pracy w Pułtusku w Specjalnym Ośrodku Szkolno - Wychowawczym im. Anny Karłowicz w Pułtusku.

Program kursów przewidziany był na 2 etapy: część teoretyczną i część praktyczną. Moduł teoretyczny kursu w zawodzie kucharz realizowany był w zakresie następujących zagadnień: bezpieczeństwa i higieny na stanowisku pracy; organizacja stanowiska pracy; podstawy przedsiębiorczości, urządzenia techniczne i produkty - materiały stosowane w trakcie wykonywania zadań wynikających z programu szkolenia. Głównym założeniem części praktycznej zaś było nabycie umiejętności w zakresie przygotowani i serwowanie dania głównego. Dodatkową umiejętnością kształtowaną podczas kursu było zdobycie umiejętności tradycyjnego i współczesnego nakrywania stołu na różne okazje z wykorzystaniem różnych pomysłów i doświadczeń.

Kurs w obrębie zawodów mechanik-operator pojazdów i maszyn rolniczych oraz mechanik pojazdów samochodowych obejmował zagadnienia w części teoretycznej dotyczące: bezpieczeństwa i higieny na stanowisku pracy; organizacja stanowiska pracy; podstawy przedsiębiorczości oraz część praktyczną obejmującą zagadnienia demontażu i montażu części i zespołów w pojazdach, maszynach i narzędziach rolniczych i pojazdach samochodowych.

Finalnym elementem kończącym kurs w zawodzie kucharz było przystąpienie przez uczniów do egzaminu składającego się z części teoretycznej w zakresie: znajomości podstawowych zagadnień dotyczących przepisów oraz zasad bezpieczeństwa i higieny pracy, ochrony przeciwpożarowej, ochrony środowiska oraz części praktycznej z zakresu umiejętności zawodowych: przygotowanie i serwowanie dania głównego. Uczniowie świetnie sobie poradzili z wykonaniem zadania egzaminacyjnego polegającym na przygotowaniu i podaniu dania głównego oraz deseru. Członkowie komisji obserwujący pracę uczniów, podczas realizacji zadania byli pod wrażeniem umiejętności kulinarnych, sprawnej organizacji zespołu oraz pomysłowości w nakrywaniu i podawaniu przygotowanych posiłków.

Egzamin sprawdzający wiedzę w zakresie kursu: mechanik -operator pojazdów i maszyn rolniczych oraz mechanik pojazdów samochodowych składał się z części teoretycznej potwierdzającej znajomość podstawowych zagadnień dotyczących przepisów oraz zasad bezpieczeństwa i higieny pracy, ochrony przeciwpożarowej, ochrony środowiska oraz umiejętności zawodowych: demontaż części i zespołów z pojazdów, maszyn i narzędzi rolniczych, montażu nowych i naprawionych części i zespołów w pojazdach, maszynach i narzędziach oraz pojazdach samochodowych.

Część sprawdzająca wiedzę z zakresu podstaw gastronomii i mechaniki przebiegła efektywnie, wypowiedzi uczniów były poprawne, ciekawe i wzbudzające zainteresowanie członków komisji. Kursy zakończyły się zdanymi egzaminami i otrzymaniem świadectwa ukończenia kursu.
Przeprowadzone kursy po raz kolejny stały się projektami dającymi szansę absolwentom podejmowania pracy a jednocześnie realizowania własnych zainteresowań i planów na przyszłość. W przyszłej karierze zawodowej życzymy uczniom trafnych wyborów i sukcesów w ich realizacji.
Należy zwrócić uwagę, iż z każdym rokiem szkolnym jest coraz więcej chętnych uczniów do udziału w kursach zawodowych.
Nauczyciele: M. Bandurska, M. Olszewska