Pilotażowe kursy zawodowe

Data: 2022-06-15 • Kategoria: Ogólne informacje

Grupa uczniów Publicznej Szkoły Specjalnej Przysposabiającej do Pracy, będący za kilka miesięcy absolwentami szkoły, w okresie od kwietnia do czerwca miała możliwość uczestnictwa w kursach przygotowujących do egzaminów sprawdzających w zawodzie Kucharz- troje uczniów natomiast jeden uczeń uczestniczył w kursie w obrębie zawodu Mechanik-operator pojazdów i maszyn rolniczych. Był to pilotażowy projekt wolontarystyczny zorganizowany przez Cech Rzemiosł Różnych i Przedsiębiorczości w Pułtusku w ramach zadania oświatowego mieszczącego się w obrębie misji statutowej Cechu, adresowany do Publicznej Szkoły Specjalnej Przysposabiającej do Pracy w Pułtusku w Specjalnym Ośrodku Szkolno - Wychowawczym im. Anny Karłowicz w Pułtusku. Program kursów przewidziany był na 2 etapy: część teoretyczną wymiarze 24 godzin i część praktyczną wymiarze 56 godzin, co stanowiło ogółem 80 godzin. Moduł teoretyczny kursu w zawodzie kucharz realizowany był w zakresie następujących zagadnień: bezpieczeństwa i higieny na stanowisku pracy; organizacja stanowiska pracy; podstawy przedsiębiorczości, urządzenia techniczne i produkty - materiały stosowane w trakcie wykonywania zadań wynikających z programu szkolenia. Głównym założeniem części praktycznej zaś było nabycie umiejętności w zakresie przygotowania i serwowanie dania głównego. Dodatkową umiejętnością kształtowaną podczas kursu było zdobycie umiejętności tradycyjnego i współczesnego nakrywania stołu na różne okazje z wykorzystaniem różnych pomysłów i doświadczeń. Kurs w obrębie zawodu Mechanik-operator pojazdów i maszyn rolniczych obejmował zagadnienia w części teoretycznej dotyczące: bezpieczeństwa i higieny na stanowisku pracy; organizacja stanowiska pracy; podstawy przedsiębiorczości oraz część praktyczną obejmującą zagadnienia demontażu i montażu części i zespołów w pojazdach, maszynach i narzędziach rolniczych. Finalnym elementem kończącym kurs w zawodzie kucharz było przystąpienie przez uczniów do egzaminu składającego się z części teoretycznej w zakresie: znajomości podstawowych zagadnień dotyczących przepisów oraz zasad bezpieczeństwa i higieny pracy, ochrony przeciwpożarowej, ochrony środowiska oraz części praktycznej z zakresu umiejętności zawodowych: przygotowanie i serwowanie dania głównego. Uczniowie świetnie sobie poradzili z wykonaniem zadania egzaminacyjnego polegającym na przygotowaniu i podaniu dania głównego oraz deseru. Członkowie komisji obserwujący pracę uczniów, podczas realizacji zadania byli pod wrażeniem umiejętności kulinarnych, sprawnej organizacji zespołu oraz pomysłowości w nakrywaniu i podawaniu przygotowanych posiłków. Egzamin sprawdzający wiedzę w zakresie kursu: Mechanik -operator pojazdów i maszyn rolniczych składał się z części teoretycznej potwierdzającej znajomość podstawowych zagadnień dotyczących przepisów oraz zasad bezpieczeństwa i higieny pracy, ochrony przeciwpożarowej, ochrony środowiska oraz umiejętności zawodowych: demontaż części i zespołów z pojazdów, maszyn i narzędzi rolniczych, montażu nowych i naprawionych części i zespołów w pojazdach, maszynach i narzędziach. Część sprawdzająca wiedzę z zakresu podstaw gastronomii i mechaniki przebiegła efektywnie, wypowiedzi uczniów były poprawne, ciekawe i wzbudzające zainteresowanie członków komisji. Kursy zakończyły się zdanymi egzaminami i otrzymaniem świadectwa ukończenia kursu.

Przeprowadzone kursy po raz kolejny stały się projektami dającymi szansę absolwentom podejmowania pracy a jednocześnie realizowania własnych zainteresowań i planów na przyszłość. W przyszłej karierze zawodowej życzymy uczniom trafnych wyborów i sukcesów w ich realizacji.

Nauczyciele: M. Bandurska, M. Olszewska