„Szarlotka” - pierwsze zadanie praktyczne w ramach zajęć kulinarnych klasy I PSSPdP

Data: 2023-09-28 • Kategoria: Ogólne informacje

W dniu 28 września uczniowie klasy I szkoły przysposabiającej do pracy w ramach zajęć kulinarnych pogłębiali swoją wiedzę związaną z zawodem kucharza. W ramach działań praktycznych w tym obszarze wykonali zadanie związane z pieczeniem.
Ciasto, które mieli wykonać zostało wybrane przez samych uczniów i była to szarlotka. Po zapoznaniu się z przepisem uczniowie odmierzali poszczególne składniki, a następnie zgodnie z przepisem i wyznaczonymi zadaniami sporządzili pyszne ciasto.

Do degustacji szarlotki dołączyli rodzice, którzy bardzo wysoko ocenili przygotowany wypiek. Ciasto było wypieczone w punkt, zachowało swoją odpowiednią wilgotność i okazało się, że smakowało przepysznie.

Podczas tego działania, uczniowie wykazali się wyjątkową sprawnością, zgraniem i sumiennym wypełnieniem wyznaczonych zadań, które sprawiły uczniom wiele satysfakcji.

Można już stwierdzić, że zajęcia kulinarne dla tej grupy uczniów, będą należały do jednych z bardziej lubianych zajęć w realizacji zadań przedmiotu przysposobienie do pracy.

Nauczyciel przysposobienia do pracy- Mariola Żebrowska